Doble trànsit de la ISS: per la lluna i pel sol

Ahir va ser un d’aquests dies que o tot pot sortir bé o tot pot sortir malament. I és que no és gaire habitual que es pugui veure un trànsit de la ISS per davant del sol o de la lluna, i molt menys dos trànsits! I ahir dia 10 de juliol es va produir aquest cas. La meteorologia prometia…

El primer trànsit era per davant de la lluna, a les 7:06 del matí, creuant el Baix Empordà ben arran de la costa, i amb el sol ja sobre l’horitzó. Aquí rau més dificultat encara! Per sort aquests dies la lluna encara és visible de dia, i localitzar-la no és difícil. La ISS en teoria es mostrava a 53.7″ (segons d’arc) que és bastant, però el trànsit durava 0.656 segons !!! Altres vegades he intentat forografiar els trànsits en foto i tirant a ràfega, però volia anar sobre segur i he optat per a gravar vídeo en full HD 1920×1080 i 25fps i extreure’n els frames, tot i que tant Efemérides astronómicas com Calsky donaven la mateixa hora. El lloc escollit va ser a Montras, just a la C31, a l’aparcament de Decoració Montras (al costat de la benzinera). I… èxit!! En directe no vaig ser capaç de veure’l, ni a simple vista (tot i quela ISS estava il·luminada) ni a través de la pantalla de la càmera; això sí, un cop examinat el vídeo vaig veure que es mostrava més petita de l’esperat.

ISS per davant de la lluna 10/07/2015 - Montràs. Canon EOS 60D en vídeo. Celestron C8 f/10. 12 frames a 1920x1080 25fps 1/2000 d'exposició. Video to JPG converter, Photoshop CS6.

Per a no capturar la ISS moguda vaig optar per a gravar el vídeo en exposició manual, a 1/2000 i ISO automàtica. Una mica de Photoshop per al muntatge i contrast, a part d’una mica de Máscara de enfoque i llestos!

El trànsit de la ISS per davant del sol estava previst a les 13:36 segons Efemérides astronómicas, però  Calsky deia 13:34… ja comencem! Opció fàcil, anar gravant vídeos entre les 13:33 i les 13:37. En aquesta ocasió la zona de visibilitat es va desplaçar una mica cap al sud, i vaig anar a l’aparcament del càmping Treumal, a Platja d’Aro. El cotxe a l’ombra, el telescopi al sol (amb filtre Baader evidentment) i alguna branca que en algun moment es posava davant… mala elecció, a vegades pensava que se’m taparia just al moment del trànsit (no seria la primera vegada…). Aquesta vegada a través del visor sí que el vaig veure, i realment es veu molt més gran!

En un sol fotograma, i sumant-los tots:

ISS per davant del sol 10/07/2015 - Platja d'Aro. Canon EOS 60D en vídeo. Celestron C8 f/10. 12 frames a 1920x1080 25fps 1/2000 d'exposició. Video to JPG converter, Photoshop CS6.

Muntatge del trànsit de la ISS pel sol 10/07/2015 - Platja d'Aro. Canon EOS 60D en vídeo. Celestron C8 f/10. 12 frames a 1920x1080 25fps 1/2000 d'exposició. Video to JPG converter, Photoshop CS6.

En aquest cas el trànsit va durar de 0.549 segons. No sé si sou conscients de la rapidesa del mateix, estem parlant de creuar l’amplada de la meitat del nostre dit en mig segon. Per mostra, us poso els trossos de vídeo on es veu le trànsit, a temps real i a càmera 8 vegades més lenta

Finalment us poso algunes de les fotos del muntatge i les captures de pantalla de la previsió, us estic preparant un vídeo tutorial per explicar-ho en breu, estigueu atents!

11 thoughts on “Doble trànsit de la ISS: per la lluna i pel sol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.