Eclipsi total de lluna per aquest diumenge!

Tal i com us comentava al post anterior, la nit d’aquest diumenge a dilluns tenim eclipsi total de lluna, amb alicients afegits: no només serà total, sino que a més el podrem veure tot, i amb súperlluna! Anem a repassar-ho en forma de preguntes (li he agafat el gustet a aquest format!)

Quan es produeix i què és un eclipsi de lluna?

Un eclipsi de lluna es produeix quan el nostre satèl·lit no rep la llum del sol perquè la terra està al mig. Això només pot passar en lluna plena (aquest diumenge és lluna plena!)

Eclipsi total de lluna 21/02/2008 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Canon EOS 300D a 100 ASA. 13 s. Photoshop CS2. Publicada a TV3: http://www.youtube.com/watch?v=dIADEa0_njg&feature=player_embedded
Eclipsi total de lluna del 21/02/2008. Ⓒ Francesc Pruneda
Publicada a TV3

Perquè no hi ha eclipsi en cada lluna plena?

La òrbita de la lluna no està al mateix pla que la de la terra, està inclinada 5º. Això fa que en la majoria de llunes plenes aquesta està per sobre o per sota de la ombra de la terra, i per tant no queda oculta.

Perquè la lluna es torna vermella, no s’hauria d’enfosquir o tapar? (Aquesta me la han feta sovint i m’encanta! )

En un eclipsi la lluna quedaria efectivament negra, fosca per la ombra de la terra. El nostre planeta però té atmosfera, i l’aire dispersa alguns colors i d’altres els deixa passar. En el nostre cas, dispersa els blaus (per això veiem el cel d’aqust color) però deixa passar els vermella. Entre un efecte de difracció de la llum i la gravetat terrestre, aquests rajos vermells van a parar a la lluna, i per això adquireix aquesta tonalitat típicament vermella.

Eclipsi parcial de lluna del 16/08/2008 16/08/2008 - Llagostera (Girona). Zeiss 60 f/6 acromàtic. Canon EOS 300D a 100ISO. Muntura Meade LXD75 Adobe. Photoshop CS2
Eclipsi parcial de lluna del 16/08/2008. Ⓒ Francesc Pruneda

És segur mirar la lluna durant un eclipsi?

En un de lluna, sí, totalment. Penseu que la lluna rebrà menys llum del que és habitual, per tant si una lluna plena normal no fa mal, eclipsada encara menys. La cosa canvia en els de sol!!!

Zona de visibilitat de l’eclipsi

Quan es veurà aquest eclipsi?

Aquestes són les hores locals relatives a l’eclipsi:

  • Inici de la penombra: 2:10h
  • Inici de la ombra: 3:06h
  • Inici de la totalitat: 4:10h
  • Màxim: 4:47h
  • Fi de la totalitat: 5:23h
  • Fi de la ombra: 6:27h
  • Fi de la penombra: 7:23h

Com podeu veure, el més interessant serà entre les 4 i les 5:30 aprox. La penombra a penes es veu. Hores calculades per Palafrugell, però a la resta de Catalunya poc variaran. Són hores del dilluns, és a dir, nit del diumenge a dilluns.

Astroempordà organitzarà alguna activitat?

No i sí. M’explico. No organitzarem cap observació pública justament pel tema horari (potser alguna cosa farem a última hora, però no està previst a dia 22/09/2015). El que sí farem serà emetre online l’eclipsi des d’aquesta mateixa web. Anirem penjant fotos tant del muntatge com de la lluna, i ho anirem acumulant tant aquí com a twitter @astroemporda.

20150320_esol_01Muntatge per a la observació de l’eclipsi de sol del 20/03/2015 des de l’Escola Vedruna de Palamós.
Serà el mateix aquest que usaré per l’eclipsi d’aquest cap de setmana. 

Poc més necessiteu saber, si teniu dubtes només cal preguntar, prepareu prismàtics, telescopi i cafè, molt de cafè!! Ara, que els núvols ens respectin.

Sort!!!

7 thoughts on “Eclipsi total de lluna per aquest diumenge!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.