Què hi ha d’interessant aquest maig? Júpiter!

Aquest mes tenim un protagonista destacat, el planeta júpiter, que arribarà a la seva oposició el dia 9 i que serà tot el mes molt brillant i visible tota la nit a la constel·lació de la balança. De totes maneres altres planetes el seguiran, com saturn i mart, sense oblidat venus al vespre. 

Repassem tots els planetes (astroaficion.com):

 • Mercuri: podrem observar-lo entre una hora (1 de maig) i vint-i-cinc minuts (31 de maig) abans de l’alba, molt baix a l’horitzó E, pel que serà necessari comptar amb un horitzó molt clar per poder observar-lo.
 • Venus: Serà visible des del capvespre, cada vegada més alt en l’horitzó O, on podrem gaudir-lo fins a la seva posta. Aquesta es retardarà des dels aproximadament quaranta minuts abans de la mitjanit de principis de mes, fins a gairebé un quart d’hora després de mitja nit a finals de maig.
 • Mart: haurem d’esperar al pas de la mitja nit per començar a buscar a Mart per l’horitzó E. El planeta avançarà ràpidament la sortida des de les dues hores i quaranta minuts després de mitja nit del dia 1 de maig a només hora i mitja final de mes. el planeta encara té un diàmetre aparent relativament petit respecte al màxim que arribarà a primers d’agost.
 • Júpiter: És sense lloc a dubtes el nostre millor candidat per observar aquest mes, ja que serà visible en el cel des de l’alba fins a l’alba. Arribarà a la seva màxima altura en el pas pel meridià entre tres hores (1 de maig) i quaranta minuts (31 de maig) després de la mitja nit. Hem de tenir en compte que el planeta arribarà a la seva oposició inferior respecte al Sol, pel que es troba a la mínima distància possible respecte al nostre planeta, aconseguint la seva màxima brillantor (magnitud -2,52) i diàmetre aparent (44,8 “) anuals.

Júpiter en oposició

 • Saturn: Els primers dies d’aquest mes hauríem de esperar una mica més d’hora i mitja passada la mitja nit per veure’l aparèixer per l’horitzó E. No obstant això, a finals de mes ja podrem veure-ho només mitja hora abans de mitja nit. La situació del planeta dins de la seva òrbita ens ofereix un indicador de diàmetre que ja s’apropa bastant al màxim que s’aconseguirà a finals del proper mes.
 • Urà: encara molt a prop del Sol després de la seva recent conjunció, hauríem d’esperar fins al començament de la segona quinzena per poder començar a distingir-lo entre les llums de l’alba. A partir d’aquest moment ja avança la sortida d’una hora pel que fa al nostre astre i anirà augmentant aquesta diferència fins a les dues hores del final del mes, quan serà el moment més favorable per a la seva observació.
 • Neptú: serà el premi als més noctàmbuls, o aquells disposats a matinar bastant per a veure’l. Comença el mes presentant la seva sortida sobre l’horitzó E a tan sol dos hores del començament d’alba. Aquesta distància es prolongarà progressivament fins que podrem gaudir d’ell unes tres hores després de la mitja nit.

A part dels planetes també hauríem d’estar atents a un cometa, el C/2016 M1 (Panstarrs) que podria arribar a magnitud 9 a finals de mes, visible amb prismàtics:

 

I la resta d’efemèrides gentilesa de cloudynights.com:

 • 2 La Lluna es troba a 8,9 graus al nord de l’estrella de primera magnitud Antares (Alpha Scorpii) a les 13:00; Venus es troba a 6,4 graus al nord de l’estrella de primera magnitud Aldebaran (Alpha Tauri) a les 20:00
 • 4 La Lluna a 1,7 graus al nord de Saturn a les 22:00
 • 5 El pic de la pluja d’estrelles de les Eta Aquarides (20 per hora per als observadors de l’hemisferi nord) es produeix a les 9:00
 • 6 la Lluna, Mart i Plutó es troben dins d’un cercle de 4,81 graus a les 01:00; la Lluna està a l’apogeu, 29’32” des d’una distància de 404.457 quilòmetres, a les 2:35; la Lluna és 2.7 graus al nord de Mart a les 9:00
 • 8 Quart minvant de la Lluna es produeix a les 4:09.
 • 9 la Creu de Curtiss, un efecte d’il·luminació de clair-obscur en forma de X situat entre els cràters Parry i Gambart, està previst que sigui visible a les 00:33; Júpiter està a l’oposició (mida angular 44.8”, magnitud -2.5) a les 2:00
 • 10 La Lluna és a 2.1 graus sud-sud-est de Neptú a les 12:00; Júpiter al punt més proper a la Terra (4,4 unitats astronòmiques) a les 14:00
 • 12 Mercuri a 2.0 graus al sud d’Urà a les 15:00
 • 13 La Lluna, Mercuri i Urà es troben dins d’un cercle amb un diàmetre de 4,44 graus a les 20:00; la Lluna a 4,4 graus al sud-est d’Urà a les 20:00; la Lluna es troba a 2,3 graus al sud-sud-est de Mercuri a les 21:00
 • 15 Lluna nova (llunació 1180) ocorre a les 13:48
 • 16 la Lluna es troba a 8,7 graus al sud-sud-est del cúmul obert brillant M45 (Pleiades o Subaru) a Taurus a les 00:00; La Lluna és a 1,2 graus al nord d’Aldebaran, amb una ocultació visible a la part central nord de Rússia, al nord-oest de Groenlàndia, al nord i al nord de Canadà, a les 15:00
 • 17 La Lluna es troba a 4,8 graus al sud de Venus a les 21:00; la Lluna es troba al Perigeu, 32’51” des d’una distància de 363.776 quilòmetres, a les 23:05
 • 19 La Lluna es troba a 8,0 graus al sud de la primera estrella de magnitud Pollux (Beta Geminorum) a les 15:00
 • 20 La Lluna és a 1,4 graus al sud del cúmul obert brillant M44 (el Clúster del rusc o Praesepe) al Cranc a les 14:00
 • 21 Venus es troba a 0,73 graus al nord del cúmul obert brillant M35 a Gemini a les 12:00
 • 22 La Lluna a 1,4 graus al nord-nord-est de l’estrella de primera magnitud Regulus (Alpha Leonis) a les 4:00; quart creixent de la Lluna es produeix a les 5:49; el Lunar X (també conegut com Werner o Purbach Cross), està previst que sigui visible a les 9:06
 • 26 La Lluna es troba a 7,0 graus al nord-est de l’estrella de primera magnitud Spica (Alpha Virginis) a les 4:00
 • 27 La Lluna es troba a 3,8 graus al nord-est de Júpiter a les 22:00
 • 29 Lluna plena, coneguda com la llet o la lluna de plantació, es produeix a les 16:19; la Lluna es troba a 8,8 graus al nord d’Antares a les 21:00
 • 30 Mercuri és 4,5 graus sud-sud-est de M45 a les 9:00
 • 31 La Lluna és 1,9 graus al sud d’asteroide 4 Vesta a les 15:47

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.