Sessió d'observació Vedruna 13/05/08

L’últim torn d’observacions d’aquest any ha estat plena de complicacions logístiques, ja que era una jornada programada per la setmana passada i el mal temps ha fet que no es pugués realitzar diversos dies, fins ahir. Finalment una nit relativament bona va fer que la convocatòria fos massiva, encara que havien de ser 7 finalment 11 dels 18alumnes van venir, cal aprofitar les oportunitats!

La sessió va començar a les 21:30, tot i que encara era una mica clar va servir per a dur a terme una reivindicació de les jornades anteriors: un pica pica previ a aquestes hores sempre senta bé. Cal agraïr als alumnes (i als pares) la seva voluntat i generositat amb patates de diversos tipus, galetes i begudes que van ajudar a amenitzar l’inici de l’activitat.

El material usat va ser un refractor acromàtic Zeiss de 80mm de diàmetre f/6.25 (500mm de focal) amb muntura Meade LXD75 computeritzada. La jornada bàsicament tenia l’objectiu d’observar a través d’un altre tipus de telescopi i usar-lo en astrofotografia amb la càmera CCD Orion Starshoot II.

El primer objecte a observar va ser la lluna on va caldre filtre amb l’ocular de 32 i 16 mm degut a la seva lluentor (fase superior al 50%). Un cop comprovada la qualitat del Zeiss vam optar a anar a màxim augment, per arribar als 160x vam provar la combinació ocular 7,5 + barlow de 2,4x. Els detalls es veien molt clars, va ser fàcil enfocar i no s’aprecia cap distorsió ni aberració (a part de la turbulència atmosfèrica). Hauriem pogut intentar més augment, però no hi havia cap combinació d’oculars i barlow que fos aconsellable.

A continuació vam passar a saturn a 160x directament. Una visió molt detallada i definida pels 80mm, però si comparem la imatge amb la del C8 de l’altra edició evidentment era molt més fosca.

En aquest punt vam optar per a connectar la càmera Orion Starshoot II i intentar fer alguna astrofotografia. En aquest cas vam posar la muntura en estació amb el GOTO, cam calibrar l’enfoc amb Vega i vam intentar fotografiar M13, el gran cúmul d’Hèrcules. Degut a que ja era tard vam optar per fer poques preses, i la que adjunto és una única imatge de 60 segons.

A continuació vam anar a per alguna galàxia, el triplet de leo semblava interessant de mostrar però està molt a prop de la lluna i la humitat havia augmentat moltissim, a penes vam poder fer una sola presa i de baixa qualitat. La imatge està centrada a M65, es veu M66 i la tercera del triplet no entra a la imatge.

La jornada es va donar per acabada cap a les 22:15h, ara queda la segona i definitiva del curs. Agraïr als pares (i als alumnes) el pica-pica i l’interès mostrat durant tota l’activitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.