V trobada d’agrupacions astronòmiques de Girona

La 5a trobada d’agrupacions astronòmiques de Girona va ser un èxit.

El dissabte 10 de maig es va dur a terme al Casal Marià d’Olot la 5a trobada d’agrupacions astronòmiques de Girona. Com en cada edició van participar l’Agrupació Astronòmica de la Garrotxa (AAG, com amfitrions), l’Agrupació Astronòmica de Banyoles (AAB), la Societat Astronòmica de Figueres (SAF) i l’Agrupació d’Afeccionats a l’Astronomia de Girona (AAAGi). De la nostra entitat van  assistents Josep Manel Sánchez, Anna Mª Castro, Marc Heras, Carles Corney, Albert Gascón, Xavier Vilalta i jo mateix.

La jornada va donar el tret de sortida amb la presentació de l’acte a càrrec del president de la AAG iniciant el torn de xerrades. La primera va ser “Història dels rellotges de sol” a càrrec de Francesc Clarà (AAG) acompanyat d’una col•lecció fabulosa de rellotges de sol de fabricació pròpia. La segona xerrada va anar a càrrec del company de la AAB Gerard Gómez: “L’Astrolabi, un regle de càlcul versàtil” on ens va ensenyar el funcionament i resultats que ens pot oferir aquest espectacular instrument.

Un petit descans acompanyat amb coca i sucs ens va conduir a la segona part de les xerrades. La primera d’elles  “Astronomia celtibèrica?” (si, amb signe de pregunta) on ens va exposar les interpretacions d’una placa trobada a principis de 2008 a la ciutat de Numància (actual Soria) on es veuen representades diverses estrelles i/o planetes que s’hi poden veure representades tot fent un breu repàs d’història celta i íber que no va deixar indiferent a ningú. El torn de la SAF va anar a càrrec del conegut Pere Horts i el seu informe “anual” (de nou) de la campanya contra la contaminació lumínica, i Juan Carles Casado on ens va mostrar les seves fotografies i va fer un repàs en les campanyes en les que ha participat. Per finalitzar, la AAG va presentar molt breument el seu radiotelescopi oferint-lo a les diverses entitats per a experimentar en el camp de la radioastronomia.

Gairebé a les 22:00h ens vam desplaçar (sota una pluja insistent) al restaurant La Deu a Olot mateix on els aproximadament 35 assistents vam gaudir d’un bon sopar i d’unes tertúlies del més variat i amb el bon rotllo característic d’aquestes activitats.

Cap a les 00:00h vam començar a abandonar el restaurant. Primerament estava previst anar a l’observatori de Batet de la Serra on els amfitrions tenen la seva seu, però el mal temps va minvar les ganes de la majoria i vam donar la jornada per finalitzada.

Teniu la crònica i les fotos de la jornada a la web de la AAAGi:
http://www.astrogirona.com/content/fotografies-de-socis-de-la-aaagi?q=image/tid/48

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.