M 5, de nou un globular

Tinc especial predilecció pels cúmuls d’estrelles, sobretot en visual, i no deixa de sorpendr’em quan en fotografio un, sobretot quan et fas la típica pregunta de “quantes estrelles hi ha aquí?”. En aquest cas, li ha tocat el torn a un cúmul globular, M5, a la constel·lació de Serpens caput (el cap de la serp). Aquesta constel·lació es troba rodejada per d’altres de molt més conegudes, com el bover al nord-oest, verge a l’oest i balança al sud.

Aquest cúmul s’assembla molt a primer cop d’ull a M13, lúltim que vaig fotografiar, i és normal, té una mida similar i una forma també similar, tot i que potser una mica més difós a les vores.

M 5 17/05/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 14 x 300 " = 1:10 h. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD i Photoshop CS4 (processat).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.