Perseides!

Ja hem tingut la nostra sessió de Perseides particular!

Aquesta passada nit era el màxim de les famoses llàgrimes de Sant Llorenç, les Perseides. Tot i que encara en podem veure fins a finals de mes, aquesta pluja d’estrelles va tenir ahir el seu màxim d’activitat. De fet estava previst que durant tota la nit la taxa màxima d’activitat pogués arribar als 100 meteors per hora, però amb la presència de la lluna (que va ser plena el diumenge dia 10) la gran majoria no serien visibles. A més la previsió meteorològica no ajudava… De totes maneres, podem dir que va ser una molt bona sessió d’observació!

Més d’un centenar de persones ens vam reunir ahir a la platja de Castell de Palamós, a més d’un grup d’aficionats a la fotografia nocturna vinguts de tota la província disposats a compartir experiències i practicar amb les nostres càmeres.

Observant i fotografiant perseides 12/08/2014 - Platja de Castell, Palamós.

Cap a les 21:00 vam començar a arribar i el panorama no era gens bo. Núvols prims sobre el mar, gruixuts cap a l’oest, i molt de vent. A mesura que anava enfosquint algunes de les estrelles més brillants anaven apareixent, i més gent anava arribant. L’ambient fotogràfic va anar en augment! Alguns optaven per fotografiar la lluna (que va sortir entre els pins cap a les 11) entre núvols, d’altres traços d’estrelles, i d’altres estels fugaços. En un moment un grup de noies va cridar alhora, vam intuir que un gran estel fugaç havia aparegut, però el grup que érem no el vam veure. Per sort la càmera estava apuntant just en aquella direcció!

Perseida entre núvols 12/08/2014 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 10s d'exposició. Adobe Photoshop CS6.

La resta de la jornada va ser un continuat apunta-dispara cap a diverses ubicacions al cel. En les condicions que teníem era realment difícil poder veure (i més capturar) algun estel fugaç. De tant en tant algun de brillant sí que feia acte de presència de forma espectacular. En total cam veure’n cap a una dotzena, pel que suposem que la taxa real devia ser al voltant de 60-80 meteors (es calcula que només era visible una cinquena part entre núvols i la lluna).

Cap a les 12 de la nit vam donar la jornada per acabava, ja que cada cop hi havia més núvols que feia que no fos visible ni tan sols la lluna.

Una jornada més curta del què voldríem, però productiva!

EDITAT

La foto ha estat la darrera de El temps migdia de TV3!

Perseida a El temps migdia de TV3 13/08/2014 - Telenotícies migdia, TV3. http://www.tv3.cat/videos/5207511

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.