Mig fals sol de colors: el sundog

Avui, poc abans de la posta de sol, es podia veure al cel un parheli. Es tracta d’un fenomen de reflexió i refracció de la llum del sol causada pels cristalls de gel de les altes capes atmosfèriques. Aquests cristalls poden fer que la llum del sol prengui diverses formes i en diverses posicions, però sempre unes molt concretes, per exemple els halos solars, sempre estan a 22º de distància del sol.

A vegades, aquest d’halo només se’n veu una part, la que queda a la mateixa altura sobre l’horitzó on està el sol, i produeix dos reflexes a ambdós costats. Això pot fer que a vegades sembla que hi hagi tres sols, o dos, si només es veu un dels reflexes. En aquest cas es parla d’un fals sol, o en anglès també se’ls anomena sundogs (més info).

I avui justament se’n podia veure un d’aquests falsos sols, el de l’esquerre (situat a l’est d’aquest), i a més amb els colors de l’espectre visible, com si d’un troç d’arc de Sant Martí es tractés.

De moment aquest ja l’he capturat, ara a veure quan serà el proper, esperem que encara més espectacular!

Parheli 11/09/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon IS 18-200 @32. Canon EOS 400D 100ISO. 1/160s f/10.

Parheli (ampliat) 11/09/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon IS 18-200 @70. Canon EOS 400D 100ISO. 1/160s f/10.

One thought on “Mig fals sol de colors: el sundog

  1. Ei! Curiosa l’entrada. Només dir-te que jo ahir també ho vaig fotografiar, però anava de camí a Castelló d’Empúries i el parheli que veia era el que tu no, o sigui, el de la dreta del Sol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.