Eclipsi de lluna de solstici

Eclipsi parcial de lluna del 16/08/2008
Eclipsi parcial de lluna del 16/08/2008

El dimarts 21 de desembre serà el dia més curt del present any, el que es coneix com a solstici d’hivern. Això és degut a la inclinació de 25º de l’eix de rotació del nostre planeta, que ens dóna les estacions i fa que mentre aquí celebrem el cap d’any ben abrigats, a l’hemisferi sud puguin fer-ho en banyador. I justament aquest dia tindrem el plaer de contemplar un nou eclipsi de lluna, tot i que amb dificultats.

Els eclipsis de lluna tenen bàsicament dues fases en funció de com es tapa el nostre satèl·lit: la fase d’ombra i la de penombra. La lluna comença entrant a la penombra que genera la terra en interposar-se entre la lluna i el sol (el que es coneix com eclipsi penumbral) i posteriorment a la ombra, per a tornar a sortir per la penombra de nou. Si entra parcialment a la ombra en diem un eclipsi parcial, i si hi entra completament, un eclipsi total. Doncs bé, aquest eclipsi del 21 de desembre serà total. I on està el problema?

Doncs aquest eclipsi començarà la fase penumbral (a penes visible a simple vista) a les 6:27 hora local, la fase de parcialitat a  les 7:32 i la totalitat a les 8:40. Però la lluna des de les nostres terres es pondrà sobre les 8:15, per tant només podrem veure’n el principi, com més cap a l’oest ens desplacem més estona podrem veure, de tal manera que és un eclipsi ideal pels observadors dels Estats Units i del Pacífic nord.

Zona de visualització de l'eclipsi del 21/12/2010
Zona de visualització de l'eclipsi del 21/12/2010

Per tant caldrà estar atents el matí del 21! Per a més detalls podeu visitar el portal eclipse.org.uk (dades de l’eclipsi en PDF: http://eclipse.org.uk/eclipse/1412010/L2010Dec21.pdf) i veure la següent animació de tot l’eclipsi: http://shadowandsubstance.com.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.