Supernova a M51

El 31 de maig saltava la notícia en detectar-se una nova explosió supernova a la galàxia Whirlpool, coneguda com M51. La supernova, anomenada SN2011dh, és encara visible amb telescopis de 200 mm de diàmetre, i va perdent brillantor paulatinament.

 

M51 abans i després de la supernova
M51 abans i després de la supernova


 

M51 se salta els conceptes teòrics de les supernoves. Aquestes impressionants explosions són rares, i es calcula que se’n produeix una per segle a cada galàxia. El 2005 ja se’n va poder observar una, justament descoberta per un astrònom amateur, i ara el 2011 una altra.

Supernova a M 51 Whirlpool 20/06/2011 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot Autoguider. Orion Starshoot Pro. 36 x 150 " = 90 minuts. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
20/06/2011 – Observatori Can Duran, Palamós.
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS.
Muntura Losmandy G11.
Orion Starshoot Pro.
36 x 150 ” = 90 minuts.
Maxim DL 5 Pro, DeepSkyStacker, Pleiades Pixinsight STD

Una supernova és una explosió colossal, de tal manera que una estrella arriba a brillar més que tota una galàxia sencera (i una galàxia típica té unes 100.000 milions d’estrelles!). Una estrella viu fusionant l’hidrogen en heli, i quan esgota l’hidrogen, si té prou massa fusiona l’heli per a obtenir carboni, i així successivament. Si una estrella té més de 10 masses solars pot anar fusionant elements cada vegada més pesants, però arriba un moment que no pot més, i és quan obtenim ferro. Llavors tota l’estrella cau sobre si mateixa, i del rebot neix la supernova.

Podeu trobar més informació a la Viquipèdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.