Supernova a M101

Començàvem l’estiu amb la notícia d’una supernova a M51, la galàxia del remolí, i per casualitats de la vida, acabem l’estiu amb una altra! En aquesta ocasió ha estat la galàxia M101, a la Óssa Major on s’ha produït aquesta colossal explosió.

Supernova a M101 28/06/2011 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 14 x 300 " = 70 minuts. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
28/06/2011 – Observatori Can Duran, Palamós.
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS.  Muntura Losmandy G11.
Orion Starshoot Pro. 14 x 300 ” = 70 minuts.
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Descoberta el 24 d’agost pel telescopi de 1,2m de l’observatori de Mont Palomar i amb una magnitud de 17.2, aquesta supernova anomenada SN 2011fe va augmentar ràpidament de brillantor fins a magnitud 13,8 l’endemà mateix, adquirint una tonalitat blavosa que indica presència de calci i silici ionitzats expulsats a uns 14.000-15.000 km per segon!!

Segons la seva composició (sense hidrogen) i les característiques, podem saber que és una supernova tipus Ia, és a dir, la destrucció d’una estrella nana blanca per culpa d’absorvir material d’una altra estrella propera (dit d’una altra manera, l’estrella moribunda i petita agafa material d’una altra estrella, es torna inestable i explota).

En el moment de ser feta la foto, la supernova tenia una magnitud aproximada de 11,5, que la fa accesible a material d’aficionat tant en fotografia com en visual. La galàxia M101 és de magnitud 8, relativament brillant, gran i difusa, i es troba al nord de les dues últimes estrelles del “mànec” de la óssa major, formant un triangle equilàter entre elles.

Podeu trobar més informació a la web de la revista Sky and Telescope.

One thought on “Supernova a M101

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.