Inaugurat el centre cultural de Llagostera

Avui dissabte 10 de setembre per fi s’ha inaugurat el centre cultural Can Roig de Llagostera, amb la biblioteca Julià Cutiller i l’observatori de l’Agrupació Astronòmica de Girona, el segon després del de Mas Roig, també a Llagostera. Aquest segon observatori està equipat amb tres telescopis sobre un muntura G42: un Takahashi Mewlon 210, un Williams Optics de 100mmØ i un telescopi solar Coronado PST de calci, amb una càmera CCD cadascun. Tot això dins una cúpula Sirius de 3 metres completament motoritzada.

 

Observatori del centre cultural Can Roig
Observatori del centre cultural Can Roig

Aquest observatori, no inaugurat oficialment com la resta de l’edifici, està instal·lat al centre cultural Can Roig de Llagostera, en una iniciativa que ja té gairebé 10 anys. L’any 2003, la llavors Agrupació d’Afeccionats a l’Astronomia de Girona (AAAGi) va firmar amb l’Ajuntament de Llagostera el conveni segons el qual la primera ubicava un telescopi Celestron C14 a l’observatori que aniria al centre cultural, acord entre el llavors alcalde de Llagostera, Lluís Postigo i el fundador i president de la AAAGi, un servidor, Francesc Pruneda. Aquest conveni tenia una durada de 10 anys, però la nova junta de la AAAGi (canviada ara farà un any) no el va considerar idoni i va decidir canviar tota l’equipació prevista per la nova, majoritàriament cedida pel soci Josep Maria Petit. La nova instrumentació, més moderna i completament digitalitzada, ens permetrà fer-hi activitats astronòmiques de tot tipus als socis de la AAGi: seguiment d’eclipsis, trànsits, fotografia planetària i solar i introducció a fotografia de cel profund. Aquest no serà el camp que més a fons es treballarà ja que està ubicat just al centre de Llagostera. El que si permetrà serà l’ús remot del mateix, de tal manera que es perd la observació visual directa però es guanya agilitat d’ús. Les observacions visuals es seguiran fent amb telescopis portàtils dels socis.

Ara només li queda treure-li suc a unes instal·lacions que, tot i ser diferents del que s’havien pactat inicialment, i amb tots els problemes que han anat sorgint, tenen un potencial enorme, un objectiu clar dels que vam fundar al seu dia la Agrupació Astronòmica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.