Dies de pluges d’estrelles!

Cada estiu ens visiten les famoses llàgrimes de Sant Llorenç, les perseides. Enguany en tenim una altra, les Delta aquàrides, que ens animaran les properes nits caloroses. Anem a repassar-les.

Les Delta Acuàrides  es podran contemplar aquests últims dies del mes, a partir d’aquest cap de setmana, amb un màxima freqüència que es donarà al voltant del 30 de juliol amb una tasa zenital horària calculada de 16 meteors/hora, podent arribar a 20 o fins i tot 30. Ni prismàtics, ni telescopis, simplement cal allunyar-se de punts de llum urbans i situar-se en un espai fosc i amb un horitzó el màxim de net possible. A més, la lluna cada dia té menys acte de presència i surt més tard. Per exemple avui dissabte apareixerà per l’est a les 23:43 i cada dia 50 minuts més tard, pel que les primeres hores de la nit seran les millors.

Perseida 12/08/2012 - Pals. Canon IS 18-55 a 18 f/3.5 sobre trípode. Canon EOS 400D. 65s 800ASA. Photoshop CS4.
Perseida capturada des de Pals el 12/08/2012

De totes maneres, aquestes delta aquàrides es poden allargar fins ben bé el 23 d’agost, coincidint amb l’altre pluja important de l’estiu, les Perseides. Les conegudes llàgrimes de Sant Llorenç tenen activitat entre des de avui mateix fins també el 22-23 d’agost, essent el màxim els dies 11-12-13 d’agost, més concretament la nit de l’11 al 12 entre les 20:15 i les 22:45 hora d’aquí. Sembla que no hi ha altres màxims previstos, tot i que no es garanteix que no n’hi hagi! Estigueu atents els dies anterior i posterior. La lluna creixent es podrà aviat, pel que tenim gairebé tota la nit disponible!

Les pluja de meteors o pluges d’estrelles són causades per les partícules que procedeixen d’un cos extern, normalment cometes que en el seu recorregut pel sistema solar van deixant restes que impacten a gran velocitat contra l’atmosfera terrestre, es tornen incandescents i fins i tot exciten els àtoms de l’alta atmosfera, fent que emetin per uns instants la llum característica. En alguns casos, poden deixar estela de pols darrera seu, o fins i tot es poden arribar a sentir. Si tenen una brillantor molt elevada es coneixen com a bòlids, i si arriben a tocar a terra, ja tenim meteorits.

Gemínida 14/12/2012 00:14 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 20 segons. Photoshop CS6 + Topazz deNoise. Publicada a el blog El temps amb noms i cognoms de TV3: http://blogs.ccrtvi.com/eltemps.php?itemid=48609
Gemínida capturada des de Palamós el passat 14/12/2012

Les Delta Acuàrides estan relacionades amb el cometa 96P/Machholz, mentre que les Perseides ho estan amb el 109P/Swift-Tuttle, que va passar pel periheli, el punt més proper al sol, el passat 1992.

Estigueu atents a properes activitats organitzades per a anar-les a veure en bona companyia!

I si us trobeu amb mal temps, sempre les podreu escoltar online! http://www.astroemporda.net/2012/11/vols-escoltar-estels-fugacos/

 

Font de les dades:

One thought on “Dies de pluges d’estrelles!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.