Tot preparant l’eclipsi de sol

Com us deia al post anterior, el 3 de novembre podrem veure un eclipsi de sol (i un de lluna el dia 18 d’octubre). Avui us porto una mica més d’informació del de sol, perquè de veure, el veurem!

esol20131103

L’eclipsi serà total (i anular en alguns llocs, per això es diu que serà hibrid) a una estreta franja que creua el centre de l’Atlàntic i entra a Àfrica just per l’equador, podent ser visible a parts de Gabon, Congo, Uganda, Kenya i Etiopia. La zona de la parcialitat és molt més ample, va des del nord de Sud-Amèrica, tot Àfrica, sud d’Europa (Península Ibèrica, bàsicament) i la península d’Arabia. Des d’aquí es veurà molt poc, a Girona només un 0,3%, pel que serà difícil de poder veure quelcom. Ens haurem de desplaçar bastant cap al sud si realment volem apreciar-ne la magnitud. Fixeu-vos en aquestes simulacions, realment serà complicat!

20131103_esol_grafic1

 

Imatges obtingudes amb Eclipsi 1.0, Serviastro – Universitat de Barcelona.

A la península el màxim de l’ocultació serà d’un 6,5% aproximadament, mentre que a les Canàries arribarà a un 30%. Un petit avantatge és que l’eclipsi cau en diumenge migdia, pel que una escapadeta de cap de setmana és viable.

Si us quedeu per les comarques gironines, aquest eclipsi començarà a les 13:32 hora d’aquí (ja amb horari d’hivern), i acabarà a les 13:49, així que només tindrem 17 minuts d’eclipsi! Per la resta de les ciutats del  gràfic els temps d’inici i fi locals són els següets:

  • Barcelona: 0,6% – 13:26 – 13:48
  • Tarragona: 1,1% – 13:18 – 12:44
  • Madrid: 2,6% – 13:00 – 13:35
  • Sevilla: 6,5% – 12:43 – 13:31
  • Tenerife: 31,1% – 10:54 – 12:09 (hora local!)

I la pregunta del milió, com s’observa un eclipsi? Molt bona pregunta!

Mai hem d’observar el sol directament, ni amb eclipsi ni sense! Durant un eclipsi el sol no és més perillós, sinó que hi prestem més atenció i per tant estem més exposats. Observar el sol directament o amb medis inadequats pot provocar lesions i cremades greus irreversibles als nostres ulls.

Podem observar el sol amb dos mètodes, per projecció i els filtres (molta més informació aquí). Les ulleres de soldador són un mètode que pot resultar, però només per a observar el sol uns segons.

Amb la projecció, es tracta d’apuntar un aparell òptic com un telescopi o uns prismàtics sobre una làmina blanca. És el mètode més senzill, segur i multitudinari, ja que vàries persones poden estar mirant alhora. El Solarscope és un aparell ja preparat per aquest ús.

L’altre mètode és l’ús de filtres, però ATENCIÓ, han de ser filtres específics per a observar el sol i han d’anar sempre davant el telescopi, mai darrera!

De filtres pel sol hi ha de diversos tipus, els més habituals són els de la barca alemanya Baader Planetarium. Es tracta d’una làmina similar al paper d’alumini que dóna una aparença blavosa al sol. Les “ulleres d’eclipsis” també es fan amb aquesta làmina. Una làmina Baader de mida DIN A4 val uns 30€. Altres marques com Thousand Oaks fan làmines amb un objectiu similar, com les de polímer negre, que ofereixen el sol a color real, apareixent d’un taronja intens. Aquests filtres ens permeten veure la fotosfera, és a dir, la superfície del sol i les taques.

Un tipus de filtre més específic és el tipus h-alpha. Només deixa passar aquest tipus de radiació pel que ens permet veure no només les taques sinó que també flamarades, filaments de matèria, protuberàncies i fulguracions. El principal problema és que són molt cars, de 50mm de diàmetre pot costar uns 1.000€ tranquil·lament. Hi ha marques específiques que fabriquen telescopis d’aquest tipus, com el famós Coronado PST o els Lunt.

Les imatges són d’activitats fetes durant la desapareguda assignatura d’Astronomia pràctica amb alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Vedruna de Palamós durant els cursos 2011-12 i 2012-13.

I com es veu el sol amb aquest mètodes? Aquí en teniu unes mostres.

Comparativa de filtres solars 12/12/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Filtres Baader astrosolar film, Thousand Oaks i Lunt H-alpha B600. Orion Starshoot Planetary & Autoguider. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).

Més informació a la web de la NASA: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle/SEgoogle2001/SE2013Nov03Hgoogle.html.

Estigueu atents a les novetats!

10 thoughts on “Tot preparant l’eclipsi de sol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.