Sopar sota les estrelles a La Vinyeta

El sopar sota les estrelles que vam fer ahir al Celler La Vinyeta va ser una d’aquestes activitats que no ens cansem mai de fer, i és que la combinació de tots els factors va resultar en una jornada realment excel·lent!

El Sopar sota les estrelles és una activitat pensada en estrenar la nova anyada del vi Llavors, un dels vins estrella del celler La Vinyeta (http://www.lavinyeta.es/ i https://www.facebook.com/lavinyeta) de Mollet de Peralada. Cada any l’etiqueta d’aquest vi està dedicada a un fenomen que va ocórrer en el moment de la verema, i enguany està dedicada a la notícia que va aparèixer a El Punt – Avui de l’11 de setembre de 2012, en la qual explica que es va trobar la còpia més antiga d’un disc amb l’himne de Catalunya, Els segadors.

20130809_lavinyeta_0

Ahir divendres 9 d’agost l’activitat estava programada de forma molt similar a l’estiu passat. A les 20:00, a mesura que el públic anava arribant al celler, un paratge preciós enmig de la plana de l’Empordà, hom s’anava ubicant a les respectives taules, passejava pels voltants del celler o visitava les modernes instal·lacions, per donar pas als tastets inicials i al sopar, preparat de forma excepcional per Icookit (http://www.icookit.eu/ca/).

ICOOKIT FOOD EVENTS & CELLER LAVINYETA *SOPAR DE LES ESTRELLES 2013* from ICOOKIT COSTA BRAVA on Vimeo.

Durant el sopar també vam tenir lectures de textos relacionats amb el vi, de totes les èpoques, que van enllaçar perfectament amb les postres

20130809_lavinyeta_1

Va ser en aquest moment quan va ser el nostre torn. Una breu xerrada (de fet es va allargar una mica…) sobre què es pot veure una nit qualsevol al cel nocturn sense l’ajuda de cap instrument òptic: estrelles, constel·lacions, cometes, satèl·lits artificials i com no, estels fugaços. El títol era ben clar: Què hi ha per aquí dalt? Curiosament ja vaig haver de fer un incís a mig sopar, ja que cap a l’oest, després de la posta de sol, ja es veia la lluna creixent acompanyada per venus una mica per sobre. Vaig agafar el micro i ho vaig anunciar, i meravellats per la imatge i saber el que estaven veient, un munt dels assistents es va aixecar de les cadires per a immortalitzar amb càmeres i mòbils aquella preciosa estampa (i jo també, és clar!).

Venus i la lluna sobre La vinyeta 09/08/2013 - Celler La Vinyeta, Mollet de Peralada. Canon IS 18-200 @35 f/5.6. Canon EOS 60D 3200ASA. 1/40s. Adobe photoshop CS6

Un cop acabada la xerrada, amb un públic realment entregat, vam passar a l’observació amb telescopi, el Celestron C8. La llàstima va ser que bufava un fort vent que movia tot l’equip, i apuntant a saturn, no vam poder passar dels 50 augments. Alguns si van aconseguir veure perfectament els anells de saturn, mentre anàvem parlant de les constel·lacions, identificant estrelles amb llurs colors, i de tant en tant algun estel fugaç en un cel brutal, tot i les poques llums que vam deixar enceses a La Vinyeta, que mostraven un fons negre com el carbó i un grapat incomptable d’estrelles. Mentrestant, la barra de gin-tònics estava disponible, i això sempre ajuda a que la gent s’animi!

Ja que saturn va perdre alçada ràpidament, vaig apuntar el telescopi cap al cúmul d’Hèrcules, M13, i els que van veure’l pel telescopi van quedar fascinats. Primer es veu una taca blanquinosa i arrodonida, però a mesura que un s’acostuma a la foscor es poden veure les estrelles puntuals, fins a 100.000!

Sopar sota les estrelles a La Vinyeta 09/08/2013 - Celler La Vinyeta, Mollet de Peralada.

Durant aquests instants un crit ens alertava de quelcom especial, un enorme bòlid creava el cel provinent de perseu. Era de llarg molt més brillant que venus, i va tardar be bé uns 5 segons en creuar el cel, una imatge que va resultar ser la cirereta del pastís d’una jornada en la que de nou ha estat un plaer participar, amb un públic que va arribar a gairebé unes 80 persones i un personal d’organització de categoria.

Des d’aquí moltes gràcies als assistents, a l’organització i esperem veure-us a les properes jornades d’observació de les perseides, demà diumenge i dilluns a la platja del Castell de Palamós.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.