Eclipsi penumbral de lluna divendres 18 d’octubre

Fa uns dies que ja us ho comentava, aquest divendres tenim eclipsi de lluna. L’eclipsi serà penumbral, és a dir, la lluna no quedarà oculta ni un tros per l’ombra que genera la terra, sinó que només passa per la penombra. Aquesta és molt tènue, i no sol ser gaire (o gens) visible. Aquest eclipsi començarà a les 23:48h hora d’aquí, tindrà el màxim a les 01:50h i acabarà a les 03:52h.

 

En ser nit de divendres a dissabte, pot ser assequible per a veure’l, però repeteixo que no serà molt visible, un lleuger obscuriment a la vora inferior serà el màxim que podrem veure. Això si, estem situats ben bé al centre de la zona de visibilitat, pel que no ens haurem de desplaçar gens, ni tan sols fora de les ciutats. A més la lluna estarà molt alta al cel, uns 50º, pel que no haurem de patir molt per obstacles.

 

En aquesta animació a partir d’imatges del programa per Android Eclipsi, de la Universitat de Barcelona i l’IEEC (tarda a carregar-se).

Aquí tenim el mapa de visibilitat, com veureu les hores estan en Temps Universal (cal sumar-hi dues hores)

 

Des d’Astronomia des de l’Empordà no organitzarem cap observació pública, ja que no serà un esdeveniment molt espectacular. De fet el repte serà poder aconseguir fotografiar alguna cosa.

 

Per si la nit aguanta i us animeu, recordeu que teniu el cometa ISON visible al costat de mart, que surt sobre les 4 de la matinada

 

Bon cels!

15 thoughts on “Eclipsi penumbral de lluna divendres 18 d’octubre

Comments are closed.