Nebulosa de l’esquimal NGC 2392

Una de les nebuloses planetàries més conegudes és la nebulosa de l’EsquimalEskimo Nebula, NGC 2392, també coneguda com Nebulosa Cara de Pallasso o Caldwell 39. Aquesta nebulosa va saltar a la fama  a partir d’una fotografia del telescopi espacial Hubble del gener de 2000.

Com a nebulosa planetària, està formada per les restes d’una estrella que va explotar a la constel·lació dels bessons (Geminis) fa uns 10.000 anys. El primer de veure-la va ser William Herschel el 1787, com una bola semblant a una cara envoltada amb una caputxa.

I de fet ens caldrà imaginació, ja que la nebulosa, que es troba a gairebé 3.000 anys llum apareix molt molt petita a les imatges. Té un diàmetre aparent de només 48″ x 48″, similar a la mida que tindria júpiter, i brilla a magnitud 10 (unes 400.000 vegades menys que el planeta gegant).

Aquí us en mostro dues imatges, la primera com es veu a una imatge completa sortint de la càmera Canon EOS 400D (sense filtre IR). És el promig de 25 fotos de 300″ (5 minuts) amb el telescopi Takahashi FSQ.

Nebulosa Esquimal NGC NGC 2392 04/12/2013 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Canon EOS 400D -IR. 25 x 300 " = 125 minuts. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).

Un detall, a la part inferior de la foto, cap al centre, apareix una galàxia molt petita, és PGC 21100, una galàxia espiral de magnitud 14,4 i una mida de gairebé 2″.

I aquesta és un retall ampliat de la nebulosa, on s’aprecia la diferència amb la resta d’estrelles.

Detall Nebulosa Esquimal NGC 2392 04/12/2013 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Canon EOS 400D -IR. 25 x 300 " = 125 minuts. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).

No podia acabar sense posar la famosa foto del Hubble, i si, ja ho sé, hi ha molta diferència, però és un petit pas!

Més info:

3 thoughts on “Nebulosa de l’esquimal NGC 2392

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.