Pluja d’estrelles no, plugim sí

L’esperada i sorprenent pluja d’estrelles de les Camelopardàlides no ha arribat a l’expectativa. La que podia arribar a esdevenir una tempesta d’estrelles no ha arribat ni a plugim.

Les previsions deien que aquesta nova pluja d’estrelles causada pel cometa 209P/LINEAR estaria com a mínim a una activitat de 100 meteors per hora, d’altres deien que entre 200-400 i alguns s’atrevien a dir que arribaria a 1000. Recordeu però que el màxim estava previst per les 9:40 hora d’aquí, és a dir, quarts de 10 del matí, i per tant només visible des d’Amèrica del nord. Tot i això s’esperava poder veure alguna cosa abans de la sortida de sol.

Per tant cap a quarts de 4 ja em disposava a observar-la armat amb dues càmeres de fotos sobre llurs trípodes, però sempre m’espero a muntar a veure signes d’activitat. Vaig esperar ben bé mitja hora sense veure ni un sol meteor, això si, molts satèl·lits artificials!

Satèl·lits durant les camelopardàlides 24/05/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 10x30s d'exposició. Sumat amb Startrails i retocs amb Photoshop CS6.
Satèl·lits artificials, entre el moviment de les estrelles. No us confongueu, aquí no hi ha cap estel fugaç!

Cap a les 4 en punt veig veure el primer meteor, de magnitud 1 aproximadament, per tant vaig decidir muntar càmeres. Com que aquest primer va creuar la cua de la Óssa Major vaig optar per apuntar a aquesta zona. L’activitat no va augmentar precisament… Algun altre meteor al voltant de la magnitud 4 i poca cosa més.

Camelopardàlida 24/05/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 30s d'exposició. Retocs amb Photoshop CS6.

Em va fer gràcia veure com cap a quarts de 5 ja clarejava, i alguns medis de comunicació i webs en teoria expertes en astronomia aconsellaven començar a observar a les 5… No us en podeu fiar de ningú!

Justament cap a les 5:15 vaig donar per acabada la sessió, ja a penes es veien estrelles. Avui en analitzar les fotos he comprovat el que us deia, molts satèl·lits i pocs meteors! Com diferenciar-los? Truc fàcil: si té el mateix principi i final o és constant, és un satèl·lit; si és diferent al principi i al final, és un meteor. A més en aquest cas cal localitzar el radiant, que es trobaria a la dreta i cap al centre de la foto.

Camelopardàlides febles a la Óssa Major 24/05/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 2x30s d'exposició. Sumat amb Startrails i retocs amb Photoshop CS6.
Dues petites camelopardàlides pel centre

Consultant pàgines americanes, l’activitat al pic no ha estat gaire millor. Com es comenta a http://www.spaceweather.com/ : “Això no s’ha assemblat gens a una pluja d’estrelles“.

En total 3 meteors vistos, 3 de capturats. Esperem que tinguem a l’estiu unes bones perseides!

One thought on “Pluja d’estrelles no, plugim sí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.