Trànsit de la ISS pel sol aquest cap de setmana festiu

El proper diumenge dia 1 de maig l’Estació Espacial Internacional (ISS en anglès) creuarà el disc solar. No és que sigui poc habitual, però donat a que el dia 9 de maig serà el planeta Mercuri el que creu-hi el sol, no deixa de ser un bon “entrenament”.

Anem a per les dades. El trànsit es produirà el diumenge dia 1 de maig a les 8:55:27 hora d’aquí (6:55:27 UT), amb una franja de visibilitat que tot i ser gairebé paral·lela a la costa, tocarà terra a s’Agaró i seguirà fins a Tossa de Mar. Estem parlant del centre del trànsit, on la ISS passarà pel mig del sol; dins les franges de color blau també serà visible:

Screenshot 2016-04-26 at 19.57.09

 

Per tal d’intentar veure’l i capturar-lo ens desplaçarem fins la platja de Sant Pol, a S’agaró. Muntarem un telescopi amb filtre solar (com el que farem servir el dia del trànsit de Mercuri) i l’intentarem fotografiar. També portarem un Solarscope per a veure’l visualment per projecció.

Cal tenir en compte dos detalls: les dimensions aparents de la ISS i la durada del trànsit:

Screenshot 2016-04-26 at 20.08.55

 

Com podeu veure el trànsit durarà 1,46 segons, és a dir un segon i mig! Realment serà molt ràpid (no tant com altres trànsits que han durat mig segon…), i el de Mercuri durarà diverses hores… L’altre factor és les dimensions. Mercuri tindrà uns 12″ (segons d’arc) el dia del trànsit; el proper dia 1 la ISS oferirà uns 30,6″, però en algunes ocasions ha arribat a més de 50″

Trànsit de la ISS per davant el sol el dia 10 de juliol de 2015 des de Platja d’Aro. Aquí oferia 60″

Si voleu venir a fer-nos companyia esteu convidats! Estarem a lloc des de les 8:30 aproximadament. Ara només falta que no hi hagi núvols!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.