Helios 44: un gran objectiu fotogràfic! 1 de 2

Helios 44 és el nom que rep un dels objectius amb millor relació qualitat-preu que podem trobar. Es tracta d’un objectiu rus de 58mm de focal f/2, fabricat els anys 60-70 per l’extinta URSS. I m’encanta!

L’any 1945, amb la fi de la segona Guerra Mundial, la Unió Soviètica es va quedar amb una part d’Alemanya on justament hi havia les fàbriques d’òptiques per a objectius, telescopis… Això va permetre copiar els dissenys i saber els secrets dels grans fabricants alemanys, com Zeiss, i produir el material en terres russes. Per exemple, una de les càmeres alemanyes més famoses i apreciades, les Leica van ser copiada amb el nom de FED (ФЭД), però a preu molt més baix.

Càmera FED2, una relíquia!
Càmera FED2, una relíquia! F. Pruneda

En aquest cas, analitzaré una mica l’objectiu “bàsic” que acompanyava les càmeres Zenit (Зени́т). És relativament fàcil trobar-ne (tant de càmeres com d’objectius) en mercats i botigues de segona mà, i molt molt fàcil per internet en preus assequibles (per sota de 100€). En podem trobar de 3 sèries diferents:

  • Helios 44-2, 44-3… el primer model, fabricat per KMZ, MMZ i Júpiter; el més senzill en quant a òptiques i recobriments (coatings).
  • 44M, 44M-4… permeten la selecció del diafragma en automàtic o manual, que es fa en clicks.
  • MC 44M-4, MC 44M-6… MC vol dir “multicoated“, és a dir, amb diversos recobriments. En teoria hauria de donar més qualitat i millors colors. En teoria. Ho dic així perquè algunes sèries ja es van fabricar amb la URSS desapareguda, i els controls de qualitat han estat molt més escassos. Penseu que el material òptic a la URSS havia de passar controls de qualitat per a ús militar, per tant és difícil trobar òptiques russes de mala qualitat.

 

Els 4 objectius que he comparat
Els 4 objectius que he comparat. F. Pruneda

Depèn de la versió el trobareu amb rosca M42 o amb baioneta Pentax (apareix una K al nom del model, per exemple 44K-4). En casos molt estranys podria portar altres muntures. Us recomano per a més detalls visitar la seva secció de la Wikipèdia: http://es.wikipedia.org/wiki/Helios-44 i a http://camerapedia.wikia.com/wiki/Helios-44.

Aquests objectius estan basats en els alemanys Zeiss Biotar (6 elements f/2) o Pancolar (més recent), mentre que els Industar (un altre disseny rus) es basen en el Tessar (4 elements f/2.8 o f/3.5).

Actualitzat 27/05/2015

A mode de taula resum, us ofereixo algunes característiques generals:

44-2  44M 44M-4  Zeiss 50
f/ min-max  2-16
 nº fulles diafragma  8  6  6  8
 diàmetre frontal  M49 M52 M52
 control diafragma  progressiu clicks clicks clicks
posició enfoc/diafragma darrera davant davant davant

Com que hi ha tants models diferents, he volgut fer una comparativa del que he anat trobant per “mercadillos” com el Helios 44-2, el Helios 44M-4 i que m’ha pogut deixar el meu sogre (gràcies Mikhail per el Helios 44M!!), juntament amb un Zeiss Pancolar 50mm f/1.8 que ja tenia abans. He utilitzat l’adaptador M42 a Canon EOS amb confirmació d’enfocament, el podeu trobar per internet per 6€ (Ebay).

 

Fent les proves amb la Canon EOS 60D + adaptador M42-EOS amb confirmació d'enfocament sobre trípode
Fent les proves amb la Canon EOS 60D + adaptador M42-EOS amb confirmació d’enfocament sobre trípode. D. Bannikova

D’entrada, només tenint l’objectiu a les mans i després d’una bona neteja, puc treure algunes conclusions: l’Helios 44-2 porta rosca de filtres M49, a la part frontal hi ha el diafragma, sense “click”, i al costat de la càmera l’enfocament. És el més petit, i és el que costa una mica més de fer anar. Els altres tenen rosca de filtres M52, són més robustos, amb l’enfocament a la part frontal i el diafragma per clicks, més precís.

I en quant a fotos, demà us penjo els resultats!

 

One thought on “Helios 44: un gran objectiu fotogràfic! 1 de 2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.