Cap de setmana de planetes

Portem dies avisant que aquest mes és interessant per a observar diferents planetes, i no està essent per menys! I he aprofitat aquest cap de setmana justament per a fer una petita ruta fotogràfica.

El dissabte dia 10 de març sobre les 19:00h ja tenia el telescopi Celestron C14 a punt per a començar aquesta ruta per júpiter i venus, espectaculars al capvespre a l’oest just després de la posta de sol. Recordeu que justament avui i demà serà els dies que estaran més junts!

Venus i Júpiter a punt pel telescopi 10/03/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon IS 18-200 @ 18 f/3.5. Canon EOS 400D a 400ASA. 10s d'exposició. Photoshop CS4.

Fins i tot el company Marc Heras es va acostar per fer una mica d’observació. Venus està realment molt brillant, a magnitud -4.15 oferint aspecte de mitja lluna, mentre que júpiter, tot i mostrar-se més gran al telescopi brilla una mica menys, a magnitud -1.98. És curiós però que justament júpiter té una mida aparent major, però com que realment està molt més lluny ens n’arriba menys llum.

Marc Heras observant júpiter pel C14
Marc Heras observant júpiter pel C14

El pas següent va ser anar a pel planeta  vermell. Mart brilla amb força a Leo, després de la seva oposició del dia 3. Ara està a magnitud -1.16, però en ser més petit al telescopi no s’aprecien gaires detalls. En aquest moment, i per a fer una pausa planetària, vam decidir observar un objecte diferent per a comprovar què tal treballa el C14, i vam apuntar a la nebulosa d’Orió M42 amb l’ocular de 42mm, donant uns 93 augments. Mai hauria pensat que es veuria tant bé, multitud de braços i filaments de diferents tonalitats de grisos, un detall realment excepcional per un telescopi f/11, en teoria no apte per aquest tipus d’objectes. Aquí es va veure com el diàmetre de 35,5 cm realment dóna molt de si. I just en aquests moment un satèl·lit Iridium també feia acte de presència just per sota l’estrella polar. No va donar temps a capturar tot el traç, però si la meitat. Una nit de sort?

Iridium 81 (només la meitat!) 10/03/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. Canon EOS 400D a 400ASA. 30s d'exposició. Photoshop CS4.

Vam esperar fins les 12:00 de la nit aproximadament per a poder observar saturn, però el vent ja va entrar amb força i va ser gairebé impossible fer una foto decent. De totes maneres, aquest planeta serà el rei d’aquesta primavera-estiu per a futures observacions. Una gran nit, resumida en un petit muntatge que espero que us agradi!

4 planetes en una nit 10/03/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Celestron C14 f/10. Orion Starshot Planetary Imager. 4 vídeos de 1000 - 2000 imatges. Registax 5.1, Adobe Photoshop CS 4.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.