7 d’agost: eclipsi parcial de lluna

Ja us ho avançàvem al recull d’efemèrides mensuals, aquest dilluns dia 7 d’agost tenim eclipsi parcial de lluna. En aquest cas la lluna no quedarà completament oculta, només s’enfosquirà una mica i agafarà un lleuger to ataronjat. I això per què? 

La lluna no emet llum pròpia, sinó que reflexa la del sol que li arriba. De fet només el sol emet llum pròpia en el nostre sistema solar. Quan la terra es posa entremig de la lluna i el sol es produeix un eclipsi de lluna, perquè la terra no deixa que aquesta llum arribi. 

En aquesta ocasió la terra no tapa del tot el sol (vist des de la lluna), només una part, per això és parcial; de fet es taparà un 20% aproximadament. 

En aquesta imatge teniu com serà el màxim, però atenció que hi ha trampa (més detalls i origen de l’animació a https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2017-august-7)

3

Anem a detallar les hores de visibilitat (tot són hores locals a Catalunya):

  • Inici de l’eclipsi: 17:48h. Fi eclipsi: 22:53h
  • Etapa parcial: 19:22 – 21:19h
  • Màxim 20:20h
  • La lluna surt a les 20:50 (!!)
  • El sol es pon a les 20:58 (!!)
  • Negre nit 22:48

És a dir, que quan surti la lluna ja haurà passat el màxim, i a sobre encara hi haurà sol. Això voldrà dir que a penes es podrà veure gran cosa, la part final i la penumbral, difícilment visible a simple vista, però possiblement es detecti amb fotografia.

Recordeu que pels eclipsis de lluna no cal cap mena de protecció visual, ni ulleres fosques ni filtres. Us recomanem petits telescopis o prismàtics (uns 10×50 ideals!)

Finalment, us deixem dues imatges d’eclipsis parcials. La capçalera és del 2009 i la següent del 2008, aquest sí en perfectes condicions. Val la pena recordar-lo!

Eclipsi parcial de lluna del 16/08/2008

16/08/2008 – Llagostera (Girona).
Zeiss 60 f/6 acromàtic.
Canon EOS 300D a 100ISO.
Muntura Meade LXD75.
Adobe Photoshop CS2

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.