M1: la nebulosa del cranc

Aquesta és una nebulosa molt coneguda però per altra banda poc “visitada” pels aficionats, tant en visual com en fotografia. Va ser la primera nebulosa que Charles Messier va catalogar el 1758. De fet, Messier buscava cometes (en part picat amb el sr. Halley, que ja en tenia un amb el seu nom), i aquesta nebulosa li ho va semblar. En veure que nit rera nit no es movia, va decidir anotar les coordenades i posar-li el nom M1, tot i que se la ha conegut a posteriori com a nebulosa del cranc, degut a la seva forma a través del telescopi, que recorda a un cranc…

La foto que adjunto va ser feta en una nit de proves, el passat 15 de gener. La nebulosa és bastant petita (cal un telescopi de més focal), però en aquesta imatge he aconseguit fer que apareguin juntes la nebulosa i l’estrella Zeta Tau, de la constel·lació del toro (Taure), que n’és la principal referència a la hora de trobar-la. La seva distància angular és d’1 grau aproximadament, per tant ho he pogut aprofitar.

Nebulosa del cap de cavall B 33/IC 434 12/12/2007 - Observatori Can Duran, Palamós. GSO 200 f/4 + Baader MPCC Coma corrector. Muntura Losmandy G11. Canon EOS 350D a 800 ISO sense filtre IR. 10 x 5' = 50 minuts. DSRL focus, Deep Sky Stacker, reprocessada amb Pleiades Pixinsight STD

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.