El forn solar d’Odeillo en HDR

El cap de setmana del 23-24 de gener  vaig anar a una petita excursió juntament amb els companys de l’Agrupació Astronòmica de Banyoles. Es tractava de visitar les Coves du Grand Canalettes (a Vilafranca de Conflent), al forn solar d’Odeillo (el més gran d’Europa) i el museu de prehistòric de Talteüll.

D’entre les moltes fotografies que vaig fer dstaco aquesta. El dissabte, en arribar a Odeillo a primera hora de la tarda es podia veure halo solar complert. Per interntar compaginar els dos elements més detacats del paisatge (l’halo i el forn solar) em trobava amb un problema, que havia de fer la foto a contrallum i, per tant, el forn quedava massa fosc.

La tècnica HDR (high dynamic range, o alt rang dinàmic) permet combinar fotografies amb diferent exposició per a solucionar aquest problema. Es tracta de fer una foto amb una llum correcte, una sobre exposada (que permet veure el forn però crema el cel) i una subexposada (que permet veure millor el halo, però deixa el forn fosc). Usant el programa Photomatix 3 el procés és molt simple, i es poden obtenir resultats com aquest.

Halo solar al forn solar d'Odeillo 23/01/2010 - Odeillo, França. Canon IS 18-200 @ 18. Canon EOS 400. Imatge obtinguda per HDR

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.