Les previsions van ser relativament encertades. El que es preveia com una tempesta de meteors va esdevenir una pluja puntual. El màxim estava previst entre les 21:00 i les 24:00h (hora d’aquí) i no va faltar a la cita. De totes maneres, la lluna gairebé plena (estava a un 95%) va fer disminuir les tases màximes que s’esperaven. I si ho acompanyem amb la enorme humitat i la presència de núvols ja tenim una observació més aviat descafeinada.

Dracònides 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-55 a 20 f/4 sobre trípode. Canon EOS 450D. 6 x 20s 1600ASA. Startrails, Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

Com en altres ocasiones, el punt d’observació va ser l’aparcament de la platja de Castell a Palamós. Per a una observació de pluges d’estrelles, el principal punt a tenir en compte és que el lloc ha de ser fosc per a poder veure el màxim nombre de meteors possible. Una lluna tant brillant com la d’ahir feia que això no fos tant important, i més que fos fàcil d’accedir i amb un horitzó net. Llàstima que els núvols alts també fan fer acte de presència, i entre la lluna i la humitat només el troç de cel que ocupaven la óssa menor, cassiopeia, andròmeda i a vegades algun troç més fossin visibles, en un cel en el que difícilment s’arribaven a apreciar estrelles de magnitud 3.

Dracònides a Cassiopeia 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-55 a 20 f/4 sobre trípode. Canon EOS 450D. 20s 1600ASA. Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

I puntuals les dracònides van aparèixer a partir de les 21:00h, meteors molt ràpids i febles, però visibles fàcilment, i fàcilment identificables provinents de draco, amb una tasa que oscilava entre 1 i 6 meteors per minut en algunes ocasions (THZ de ~ 360). Segur que si el temps i la lluna haguessin acompanyat s’hagés pogut arribar als 1000 meteors per hora previstos.

Dracònida a Cassiopeia 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-200 a 18 f/4 sobre trípode. Canon EOS 400D. 15s 1600ASA. Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

Així doncs càmeres a punt per a intentar capturar algun dels estels fugaços, sempre difícils ja sigui per la brillantor que ofereixen o per apuntar normalment en la direcció que no era (cal tenir en compte que si surten de draco, cal apuntar a uns 90º d’aquesta constel·lació per a poder apreciar una traça més àmplia). Al final un petit grup de 5 persones, jo i el company Manel Contreras amb la família, tres càmeres i un petit telescopi Zeiss per acompanyar una jornada freda, ventosa i això si, que no va decepcionar.

Dracònides, avions i traços d'estrelles 08/10/2011 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-55 a 20 f/4 sobre trípode. Canon EOS 450D. 145 x 20s 1600ASA. Startrails, Adobe Photoshop CS4 amb Topaz Denoise 5.

Alguna de les fotografies ja ha estat publicada a TV3, a l’espai El temps migdia d’avui diumenge 9 d’octubre. Un bon record per una pluja que no es preveu que es repeteixi fins d’aquí a 15 anys.

no images were found


http://www.tv3.cat/videos/3743270