Molta activitat al sol aquests dies

El sol ens està oferint unes setmanes amb molta activitat. Des de que es va reactivar a la primavera passada, tot un seguit de taques, filaments i fins i tot explosions apareixen de forma periòdica. Fins i tot a la premsa s’ha fet ressò aquesta setmana d’erupcions solars que podrien afectar a les telecomunicacions per satèl·lit al nostre planeta i causar aurores.

El 22 de gener vaig aprofitar per fer algunes fotografies a una zona molt activa a la taca 1402. Està ple de filaments i estructures complexes, i justament al cap d’unes hores, a les 4:59 del dia 23, la taca va explotar deixant anar una enorme quantitat de matèria  i energia a l’espai.

Filaments i taques solars en H-alpha 22/01/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Filtre H-alpha Lunt B500. Orion Starshoot Planetary & Autoguider. Promig de 500 imatges. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).
Filaments i taques solars en H-alpha
22/01/2012 – Observatori Can Duran, Palamós.
Baader Scopos clone APO 90 f/6.6.
Filtre H-alpha Lunt B500.
Orion Starshoot Planetary & Autoguider.
Promig de 500 imatges. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).

Aquesta va arribar a la terra durant el dia 24, provocant aurores espectaculars que es van poder veure a gairebé tots els països nòrdics (inclús a Anglaterra). Aquí en teniu una mostra:

 

Aurores
Aurores

 

Visita www.spaceweather.com per a veure les últimes novetats en activitat solar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.