Molta activitat al sol aquests dies

El sol ens està oferint unes setmanes amb molta activitat. Des de que es va reactivar a la primavera passada, tot un seguit de taques, filaments i fins i tot explosions apareixen de forma periòdica. Fins i tot a la premsa s’ha fet ressò aquesta setmana d’erupcions solars que podrien afectar a les telecomunicacions per satèl·lit al nostre planeta i causar aurores.

El 22 de gener vaig aprofitar per fer algunes fotografies a una zona molt activa a la taca 1402. Està ple de filaments i estructures complexes, i justament al cap d’unes hores, a les 4:59 del dia 23, la taca va explotar deixant anar una enorme quantitat de matèria  i energia a l’espai.

Filaments i taques solars en H-alpha 22/01/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Filtre H-alpha Lunt B500. Orion Starshoot Planetary & Autoguider. Promig de 500 imatges. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).
Filaments i taques solars en H-alpha
22/01/2012 – Observatori Can Duran, Palamós.
Baader Scopos clone APO 90 f/6.6.
Filtre H-alpha Lunt B500.
Orion Starshoot Planetary & Autoguider.
Promig de 500 imatges. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).

Aquesta va arribar a la terra durant el dia 24, provocant aurores espectaculars que es van poder veure a gairebé tots els països nòrdics (inclús a Anglaterra). Aquí en teniu una mostra:

 

Aurores
Aurores

 

Visita www.spaceweather.com per a veure les últimes novetats en activitat solar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.