El sol es reactiva

Fa setmanes i fins i tot mesos que els astrònoms estaven una mica preocupats per la baixa activitat al sol. De fet el problema no és que el sol mostri poques taques a la seva superfície (sinònim de poca activitat), sinó que no era el moment. El nostre astre rei segueix cicles d’11 anys, i des de fa aproximadament un o dos  any ja hauria de mostrar activitat, però no hi havia manera, alguna taca de tant en tant i prou. Aquest cap de setmana s’ha animat, i avui es podia veure una imatge com aquesta:

El sol torna a estar actiu 07/03/2011 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Filtre Baader Planetarium. Canon EOS 400D a 100 ISO. 10 imatges de 1/1600s. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).

La imatge està capturada amb un telescopi Baader Scopos 90mm Ø f/6.6 i filtre Astrosolar Baader, amb una càmera Canon EOS 400D. Per a poder captar millor els detalls de la superfície he usat un altre filtre, un H-alpha Lunt B600 i una càmera Orion Starshoot SSPIAG. Les estructures són espectaculars, i com a tals se n’ha fet ressò el programa Espai terra de TV3 a l’edició d’avui dilluns 07/03/2011.

Detall de taca solar en H-alpha 07/03/2011 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Filtre H-alpha Lunt B500. Orion Starshoot Planetary & Autoguider. Promig de 500 imatges. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).

Caldrà estar atents, aquest cicle solar, el número 24, pot aportar-nos imatges espectaculars!

Taca solar a Espai Terra 07/03/2011 - Espai Terra, TV3. Foto d'una taca solar que mostra la revifada d'activitat del sol del cicle 24. Secció de fotos del final del programa. Video: http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3411231

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.