Pluja d’estrelles Quadràntides

Si fa unes setmanes parlàvem de la pluja d’estrelles de les Gemínides, avui toca parlar de les Quadràntides.

La pluja de meteors Quadràntides és una de les millors de l’any, sovint produint més de 100 meteors per hora amb un radiant prop de l’Estrella Polar. El 2012, s’espera que el màxim sigui al voltant de les 8:20 hora local del dimecres 4 de gener. El pic és curt, generalment no dura més d’una hora o així, i no sempre passa a l’hora prevista, de manera que cal estar alerta dels meteors les hores abans de la sortida del sol.

 

Radiant Quadràntides
Radiant Quadràntides

Malgrat les Quadràntides són una pluja important, poques vegades sol ser observada. Una de les raons és el temps. La pluja arribi al seu màxim a principis de gener, quan sol haver-hi més tempestes i fred pel que és menys agradable de seguir.

Una altra raó és la brevetat. La pluja no dura molt temps, un parell d’hores com a màxim.

La font de la pluja de meteors Quadràntides era desconegut fins a desembre de 2003, quan Peter Jenniskens del Centre d’Investigació Ames de la NASA va trobar evidències que les Quadràntides vénen del  2003 EH1 , un “asteroide” que és probablement un fragment d’un cometa que es va desintegrar fa uns 500 anys. Terra creua l’òrbita de 2003 EH1 en un angle perpendicular, el que significa que es mou ràpidament a través dels residus. És per això que la pluja és tan breu.

Gemínida de 2011 15/12/2011 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 400D a 800ISO. Falcon fisheye 8mm f/5.6. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS4.
Estel fugaç Gemínida del desembre de 2011. Foto: F. Pruneda

Les Quadràntides prenen el seu nom d’una constel·lació obsoleta, Quadrans muralis, que es troba als atles d’estrelles del principi del segle 19 entre el Drac, Hèrcules, i el Bover. Va ser eliminada juntament amb altres constel·lacions el 1922, quan la Unió Astronòmica Internacional va adoptar la llista moderna de 88 constel·lacions reconegudes oficialment. Les Quadràntides, va mantenir el seu nom – possiblement a causa de que una altra pluja de gener ja era àmpliament conegut pels observadors de meteors com el “boot“.

Tens núvols? Cap problema. Pots quedar-te a casa i escoltar les Quadràntides. Podeu sintonitzar la ràdio d’Spaceweather per a una transmissió en viu d’àudio des del Radar de Vigilància Espacial de la Força Aèria dels Estats Units. Quan una Quadràntida passi per sobre de les instal·lacions se sent un “ping” causat pel transmissor de gran abast del radar, que recull l’estela de ions del meteor. Durant el pic de la pluja, la banda sonora està garantida per entretenir.

Més info a Spaceweather.com.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.