Proper trànsit de la ISS per davant del sol

L’Estació Espacial Internacional (ISS en les seves inicials en anglès) és el satèl·lit artificial més gran que mai ha existit en òrbita, però des de la terra té una mida aparent realment petita, uns 18″ (18 segons d’arc, unes 100 vegades més petita que la lluna plena, o que el sol). Doncs aquest dijous 12 de gener tindrem la oportunitat de veure-la passar per davant del sol.

Amb unes dimensions de 109 m x 73 m x 27,5 m, es mou al cel a una velocitat similar a un avió, amb més brillantor (pot arribar a magnitud -3.6 quan el sol li toca de ple) i sense les típiques llums intermitents. A vegades es pot produir un trànsit, és a dir, que la ISS passi per davant d’una estrella, de la lluna, o com aquest proper dijous 12 de gener, per davant del sol. El trànsit serà a les 16:35:00 hora d’aquí, i durarà 3 segons! Evidentment és un pas molt ràpid, però si tenim el rellotge ben sincronitzat i estem atents al sol amb seguretat i el temps acompanya (que sembla que si) podríem ser capaços de seguir aquesta efemèride.

Simulació del pas de la ISS per davant del sol
Simulació del pas de la ISS per davant del sol

Aquest trànsit serà només visible des d’una zona geogràfica molt concreta, tal i com es veu al següent mapa. La línia vermella marca els millors llocs per a poder veure’l, però serà visible uns 30 km per sobre i per sota (més o menys fins a Lloret).

Zona d'observació del trànsit
Zona d'observació del trànsit

Caldrà tenir punteria!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.