Nou trànsit de la ISS pel sol

El proper dijous dia 1 de novembre tindrem la possibilitat de veure passar l’Estació Espacial Internacional (ISS) pel davant del sol. Com ja he comentat altres vegades (trànsit des de Castelló d’Empúries i des de Platja d’Aro) és realment difícil ja que és realment molt ràpida. En aquesta ocasió tenim un avantatge, la zona visible és realment a prop… però queda dins el mar!

Zona central del trànsit de la ISS per davant del sol

La franja de visibilitat és de 16,7 km, pel que des de terra també es podria veure, i com més a prop del mar, més pel centre del sol passarà i per tant més estona… de totes maneres tardarà només 1,05 segons en creuar el disc del sol!!

En funció del lloc on us situeu, el trànsit variarà uns segons, des de les 10:50:36 fins les 10:50:46 (hora d’aquí), i el satèl·lit mostrarà una amplada d’uns 34,3″, similar al pas que vaig fotografiar des de Platja d’Aro el passat agost.

Trànsit de la ISS pel sol 19/08/2012 19/08/2012 - Parc d'Aro, Platja d'Aro. Celestron C8 f/10. Canon EOS 550D en vídeo full HD. Photoshop CS4. Publicada al portal Spaceweather.com: http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=70634
Trànsit de la ISS per davant del sol des de Platja d’Aro. Telescopi Celestron C8 amb filtre Baader i càmera Canon EOS 550D en vídeo

I el més important: com podem fotografiar-ho?

Primer de tot cal tenir un telescopi preparat per a observar el sol, amb làmina Baader o amb H-alpha. Segon un rellotge perfectament calibrat en hora (serveix tenir un portàtil amb hora sincronitzada per internet) i tercer, càmera :).

Però recordem el poc espai de temps, per tant millor una càmera que pugui gravar vídeo, com una Canon EOS 550D per exemple. Posem que gravi en full HD 1080 i sense so (no ens cal i el vídeo pesarà menys). Posem que comenci a gravar un parell de minuts abans i estem atents a la pantalla. Un cop hagi passat, podrem treure les imatges individuals amb programes com el VLC media player.

Si no tenim càmera que gravi vídeo, podem posar la càmera en mode ràfega, posem un cable disparador i que vagi fent fotos des d’uns segons abans (o un o dos minuts abans). Posem com a mida JPG gran ja que amb RAW anirà més lent i necessitem el màxim d’imatges possibles.

I amb tot això, ens cal sort i que no hi hagi núvols. De moment les previsions són bones!

Teniu més info i dades a la web Calsky.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309