Cometa c/2012 K5 LINEAR

Aquests dies tenim alguns cometes al cel assequibles amb medis d’aficionat. Consultant el web heavens-above.com ens informa de fins a 5 cometes amb magnitud menor a 14, dels quals només el C/2012 K5 LINEAR és visible des de les nostres terres (els altres o estan massa a prop del sol o només són visibles des de l’hemisferi sud).

El cometa C/2012 K5 LINEAR actualment està creuant la constel·lació del toro (tauro) a magnitud 10.5 i apareix fàcilment amb fotografies d’unes poques desenes de segons. De fet vaig intentar capturar-lo el passat diumenge 6 de gener mentre feia unes proves a l’observatori. Vaig posar la Canon EOS 60D amb el telescopi Takahashi FSQ 106 f/5. És increïble la sensibilitat d’aquesta càmera!

Amb 11 exposicions d’1 minuts (abans que el cometa surti mogut) aquest és el resultat:

Cometa C/2012 K5 LINEAR 06/01/2013 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 24 x 150 " = 60min. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Apilat amb DeepSkyStacker sense darks ni flats i processat amb Pixinsight STD 1.0. Fixeu-vos que amb els 11 minuts totals de l’exposició, les estrelles apareixen mogudes, i és que el cometa es mou realment ràpid!

Aquest cometa ja ha passat pel periheli (el punt més proper al sol) i tot i que té la cometa al màxim de desenvolupada, anirà perdent brillantor progressivament a mesura que passi pel costat d’Orió.

Ubicació i magnitud del cometa C/2012 K5 LINEAR les propere setmanes
Ubicació i magnitud del cometa C/2012 K5 LINEAR les propere setmanes

Serà un bon entrenament seguir-lo a l’espera del possible gran espectacle dels cometes Panstarrs (C/2011 L4) i del C/2012 S1 (Ison), que poden arribar a magnitud -0.5 el primer i a ser tant brillant com la lluna plena el segon!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.