Cometa c/2012 K5 LINEAR

Aquests dies tenim alguns cometes al cel assequibles amb medis d’aficionat. Consultant el web heavens-above.com ens informa de fins a 5 cometes amb magnitud menor a 14, dels quals només el C/2012 K5 LINEAR és visible des de les nostres terres (els altres o estan massa a prop del sol o només són visibles des de l’hemisferi sud).

El cometa C/2012 K5 LINEAR actualment està creuant la constel·lació del toro (tauro) a magnitud 10.5 i apareix fàcilment amb fotografies d’unes poques desenes de segons. De fet vaig intentar capturar-lo el passat diumenge 6 de gener mentre feia unes proves a l’observatori. Vaig posar la Canon EOS 60D amb el telescopi Takahashi FSQ 106 f/5. És increïble la sensibilitat d’aquesta càmera!

Amb 11 exposicions d’1 minuts (abans que el cometa surti mogut) aquest és el resultat:

Cometa C/2012 K5 LINEAR 06/01/2013 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Orion Starshoot Pro. 24 x 150 " = 60min. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Apilat amb DeepSkyStacker sense darks ni flats i processat amb Pixinsight STD 1.0. Fixeu-vos que amb els 11 minuts totals de l’exposició, les estrelles apareixen mogudes, i és que el cometa es mou realment ràpid!

Aquest cometa ja ha passat pel periheli (el punt més proper al sol) i tot i que té la cometa al màxim de desenvolupada, anirà perdent brillantor progressivament a mesura que passi pel costat d’Orió.

Ubicació i magnitud del cometa C/2012 K5 LINEAR les propere setmanes
Ubicació i magnitud del cometa C/2012 K5 LINEAR les propere setmanes

Serà un bon entrenament seguir-lo a l’espera del possible gran espectacle dels cometes Panstarrs (C/2011 L4) i del C/2012 S1 (Ison), que poden arribar a magnitud -0.5 el primer i a ser tant brillant com la lluna plena el segon!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.