Efemèrides astronòmiques a la xarxa

En una conversa informal, em van preguntar fa poc com ho feia per a saber que passarà al cel nocturn, com saber quan es veurà bé un planeta, quan hi haurà un eclipsi o quan la ISS passarà per davant del sol. En resum, com saber les efemèrides astronòmiques que hi haurà els propers dies, setmanes, mesos. La resposta no és única, ja que consulto habitualment diverses webs que estan especialitzades en uns o altres tipus d’esdeveniments, i en faig una selecció dels que són més assequibles pels aficionats i i que es pugui veure des de les nostres contrades..

Aquí us faig un petit resum dels millors.

  • This  week’s Sky at Glance. http://www.skyandtelescope.com/observing/ataglance. Dins la web de la revista Sky & Telescope, hi ha aquest apartat dedicat a les efemèrides més assequibles pels aficionats. En anglès, però molt fàcil d’entendre, s’actualitza cada setmana, i stà acompanyat de gràfics i mapes realment esplèndids. Inclús tenen una app per a telèfons mòbils. Molt recomanable.

efe_sky

  • Astrored. http://www.astrored.org/efemerides. El que un dia va ser el millor portal astronòmic en llengua castellana, des de fa uns 8 anys en complet abandonament (després de reclamar donacions als visitants…) encara conserva un aplicatiu d’efemèrides mensuals. Cal primer introduir la nostra ubicació (molt fàcil amb un mapa estil Google Maps) i a continuació podem veure les efemèrides respecte la lluna, el sol i els planetes (oposicions, mínima i màxima distància, conjuncions…)

efe_astrored

  • USNO eclipse portal. http://eclipse.org.uk. Per mi el millor portal relatiu a eclipsis, tant de sol com de lluna. Els passos són senzills al màxim. Només cal entrar a Eclipse Online, posa l’any que t’interessa i al moment et diu tots els eclipsis visibles al nostre planeta tant de lluna com de sol, incloent el tipus, zones i principals ciutats d’observació, simuladors, cartes d’observació… perfectament detallat.

efe_eclipse

  • Efemérides astronómicas. http://efemeridesastronomicas.dyndns.org. Pàgina creada per José Rubio Fernández, tenia com a objectiu fer una web al màxim de senzilla i útil, i ho ha aconseguit sobradament! Un cop a  la web només hem de posar la nostra ubicació (Posición del observador -> Establecer, ja sigui per localitat o per coordenades), i al moment podrem tenir les efemèrides del sol, la lluna i els planetes, dels satèl·lits naturals i artificials, inclús quan la ISS passa per davant del sol, la lluna o els planetes, tot indicant amb Google Maps les zones per a poder-ho veure. EN aquest últim cas encara no he pogut comprovar l’exactitud de les dades, però té bona pinta.

efe_efeastro

  • Calsky. http://www.calsky.com. La web més complerta, però també la més complexa i complicada de fer servir. Cal donar-se d’alta i establir tota una sèrie de paràmetres molt detallats (des de les coordenades i la zona horària, fins el nivell de coneixements astronòmics, interessos…). Té l’avantatge de tenir una enorme base de dades de satèl·lits artificials, i a més pots confifurar alertes que t’arriben via email. Per exemple, jo tinc configurat que cada dia a les 8 del matí m’evia una previsió meteorològica de tota la setmana, i ‘avisa en 10 dies d’antelació si la ISS passa per davant del sol i/o la lluna, si hi haurà eclipsis o ocultacions d’estrelles el proper mes… Pots exportar les efemèrides a Google Calendar, veure les zones d’observació, i t’ofereix informació i història tant d’astronomia com del material d’observació i dels satèl·lits artificials. Impresindible.

efe_calsky

  • Heavens-above. http://www.heavens-above.com. Especialitzat en satèl·lits artificials, sobretot la ISS i els satèl·lits Iridium. Un cop entrada la teva ubicació (pots donar-te d’alta o no, i seleccionar entre la base de dades de més de 2.000.000 poblacions) t’informa de quins satèl·lits artificials pots veure; també t’ofereix la possibilitat de seguir cometes i creac mapes celestes en temps real o de la data que vulguis. Senzill, recomanable! També té aplicació per a mòbils anomenada SatTrack, imprescindible!!

efe_heavens

Aquestes webs són només una petita mostra de l’enorme potencial que hi ha a la xarxa. Us recomano també no deixar de banda consultar llibres i sobretot revistes, com AstronomíA, en castellà o la que més m’agrada, Sky & Telescope. Ara ja coneixeu els meus secrets 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.