La superlluna de l’any

Efectivament, tenim una altra superlluna. De fet, cada any n’hi ha una, i es tracta de la coincidència entre el perigeu i la lluna plena. Anem a explicar-ho.

Tots els cossos celestes segueixen unes òrbites, que poden variar depenent de múltiples factors. Poden ser circulars (rarament), el·líptiques, parabòliques o hiperbòliques. Quan diem que un cos (com la lluna o els planetes) gira al voltant d’un altre cos, el més habitual són les òrbites el·líptiques, que són com circumferències aixafades. Aquest fet el va descobrir Johannes Kepler a principis del segle XVII, el que es coneix com la Primera llei de Kepler.

Lluna al perigeu sobre Palamós 10/08/2014 - Palamós. Canon IS 18-200 @ 18. Canon EOS 60D 100ASA. 5s. Adobe Photoshop CS6.

Superlluna de 2014 sobre Palamós

Així doncs tenim que la lluna, per exemple, a vegades està més lluny i a vegades més a prop. És a dir, la seva distància a la terra varia entre 362.600 (parlem del perigeu)i 405.400 km (apogeu), però normalment parlem de distància de 385.000 km, que és la mitjana. Cada 29,5 dies la lluna passa pel perigeu i per l’apogeu.

El proper 14 de novembre coincideix  el perigeu amb la lluna plena, per tant semblarà que és més gran i brillant, i de fet aparentment serà així! A la premsa haureu llegit que el nostre satèl·lit serà un 14% més gran i un 30% més brillant, però no que el mes passat, sinó respecte la mitjana. Per tant el mes passat també es va veure molt  gran, i el proper també s’hi veurà.

I realment és molta la diferència? Bona pregunta! Anem a visualitzar-ho:

Muntatge perigeu - apogeu

En aquesta comparativa podeu veure la lluna més petita al costat de la més gran de l’any, i sí que és evident!

De fet no calen gaires elements per gaudir d’aquesta superlluna. A simple vista ja es veurà l’efecte! El dilluns dia 14 la lluna sortirà a les 17:52 (hora local) pel que la podreu contemplar de ben aviat (el sol es pon a les 17:27) i la podreu veure tooooota la nit.

Dades de la sortida i posta del sol i la lluna pel 14 de novembre. Les línies grises representen la lluna (a l'esquerre per on es podrà i a la dreta la sortida); les taronges fan referència al sol. (C) TPE
Dades de la sortida i posta del sol i la lluna pel 14 de novembre. Les línies grises representen la lluna (a l’esquerre per on es podrà i a la dreta la sortida); les taronges fan referència al sol. (C) TPE

I a més coincidint amb la Setmana de la ciència, emetrem aquesta superlluna en directe des de Palafrugell. Estigueu atents al web!

Lluna al perigeu 10/08/2014 - Palamós. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 400ASA. 1/320s. Adobe Photoshop CS6.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.