Avui halo llunar, i demà…

Quan hi ha lluna plena (o gairebé, serà demà dia 28 a les 12 del migdia) i núvols prims i alts, es poden produir els halos llunars (o solars si és el cas).

Com que tenen un radi d’uns 22º (l’amplada aproximada d’una mà amb el braç estirat), és difícil que càpiga en una única foto. En aquesta imatge, amb un objectiu de 18mm, ocupa ben bé tot el fotograma. Fixeu-vos en que a la part superior, el punt brillant és júpiter just al costat de les híades. A la part inferior dreta, orió és plenament visible.

Halo llunar al detall 27/12/2012 - Palafrugell. Canon EOS 60D. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 320 ISO, 8 segons. Photoshop CS6 i Topazz deNoise 5.
8s d’exposició a f/3.5

I per a poder-lo veure complet, una foto amb l’ull de peix Falcon de 8mm. Des de la terrassa de casa (a Palafrugell) es pot veure gairebé tot el cel!

Halo llunar amb ull de peix 27/12/2012 - Palafrugell. Canon EOS 60D. Falcon fisheye 8mm f/5.6. 200 ISO, 20 segons. Photoshop CS6 i Topazz deNoise 5.
20s d’exposició a f/5.6

I demà una nova efemèride, tot i que amb molts dubtes. Com ja he comentat alguna vegada, solc consultar sovint el web Calsky (www.calsky.com). Per demà no hi ha cap avís de cap trànsit de la ISS, però al web d’Efemérides astronómicas (http://efemeridesastronomicas.dyndns.org) si. Si torno a Calsky, m’informa que la ISS passarà prop del sol. Així que qui té raó?

Calsky vs. Efemérides astronómicas! Demà, la resposta 😉

20121228_transit_iss_sol_prev_ea

 

Enllaç al trànsit previst de la ISS pel sol

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.