Taca solar AR1654

Apareixia aquesta setmana a la premsa l’enorme activitat d’una taca solar, anomenada AR 1654: Una taca solar gegant està girant cap a la Terra i amenaça amb erupcions més fortes, web de notícies 324.cat.

Les taques solars són sinònim d’activitat solar, quantes més n’hi ha, més actiu és el sol. I de fet la nostra estrella segueix cicles d’activitat d’11,3 anys, i enguany està al màxim!

Així que vaig optar per fotografiar aquesta taca ahir mateix, una estona al migdia. Com que no podia transportar material més potent, vaig optar per fer servir l’Skywatcher 80ED amb la Canon EOS 60D, usant un filtre de làmina Baader i fent un total de 30 fotos apilades amb Registax 6 i processant amb Photoshop CS6 (bàsicament Màscara d’enfoc)

Taca solar ART 1654 17/01/2013 - Palamós. Sky watcher 80ED. Filtre Baader. Canon EOS 60D 100ISO. 1/500s. Registax 5.1 i Photoshop CS6.

La foto no mostra molt detall, ja que la focal és molt curta i la càmera no és la més indicada per aconseguir augment, però almenys he pogut capturar una taca amb una mida 10 vegades la del nostre planeta que anirà desapareixent de la cara visible del sol.

Aquestes taques poden explotar produint fortes ejeccions de material a l’espai, arribant a la terra i produint brillants aurores als pols. Esperem que aquesta activitat duri un parell de mesos més, i ja us explicaré perquè! 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.