Dos eclipsis pels propers dies, un de sol i un de lluna

Ho heu llegit bé, ens espera un eclipsi de lluna i un de sol els propers dies, i sí, els podrem veure des de casa nostra!

Comencem amb un eclipsi de lluna pel proper divendres 18 d’octubre. L’eclipsi serà penumbral, és a dir, la lluna no quedarà oculta ni un tros per l’ombra que genera la terra, sinó que només passa per la penombra. Aquesta és molt tènue, i no sol ser gaire (o gens) visible. Aquest eclipsi començarà a les 23:48h, tindrà el màxim a les 01:50h i acabarà a les 03:52h, hora d’aquí.

En ser nit de divendres a dissabte, pot ser assequible per a veure’l, però repeteixo que no serà molt visible, un lleuger obscuriment a la vora inferior serà el màxim que podrem veure. Això si, estem situats ben bé al centre de la zona de visibilitat, pel que no ens haurem de desplaçar gens, ni tan sols fora de les ciutats.Us animeu a intentar-ho?

En quant a l’eclipsi de sol del proper 3 de novembre, ens passa el contrari. Per una banda, serà total, és a dir, el dia serà nit! Però la zona de totalitat ens queda lluny, creua l’Atlàntic per sota les illes de Cap Verd i una part d’Àfrica ben bé per l’equador. Per tant, la clau és la següent: com més cap a l’equador millor!

Des d’aquí es podrà veure lleugerament, molt lleugerament: un 0,3% del sol serà el que quedarà tapat per la lluna des de les comarques gironines. Si ens desplacem fins a Sevilla serà un 6,44% i a Lisboa 6,52%; si ens anem a les canàries arribem al 30%.


Per sort (molt entre cometes) l’eclipsi cau en diumenge, i a més el divendres anterior és festiu. També la hora, l’eclipsi tindrà el màxim a les 14:49 hora d’aquí. Suposant una visibilitat del 5%, l’eclipsi començarà una hora abans i acabarà una hora després aproximadament.

Us animeu a fer una escapada de cap de setmana?

3 thoughts on “Dos eclipsis pels propers dies, un de sol i un de lluna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.