Arriben les quadràntides

Les Quadràntides són una de les pluges d’estrelles anuals més interessant enguany.

Cada any en els últims dies de desembre i les dues primeres setmanes de gener, la Terra creua l’estela de pols del cometa fragmentat . Les partícules de pols (meteoroides  colpegen la nostra atmosfera a 41 km/s , tornant-se incandescents i formant el que coneixem com estel fugaç. El nom Quadràntides prové de la constel·lació ja desapareguda del segle XVIII  Quadrans muralis , situada entre El Bover (Bootes) , Hèrcules i el Drac (Draco).

 

Les Quadràntides són una forta pluja de meteors. La tasa horària zenital  (THZ) pot arribar a 120 per hora. Sota un cel fosc amb el radiant alt en el cel , es pot esperar meteors per minut; a més enguany la lluna està a prop de ser nova, pel que no ens hauria de molestar. El pic de la pluja és bastant fort, ja que la regió més densa de la pluja de meteors està relativament concentrada.

Aquest any el pic es produeix el 3 de gener al voltant de les 20:30 hora d’aquí (nit del 3 al 4), tot i que es poden veure meteors brillants fins a una setmana després del màxim.

El radiant de les Quadràntides arriba al seu punt més baix al voltant de la mitjanit local. S’anirà elevant al cel del nord-est a les hores prèvies al matí, arribant al seu punt més alt just abans de l’alba.

Si les voleu observar no oblideu abrigar-vos bé, portar una cadira reclinable per estar còmodes, no necessiteu res més. Sort!

2 thoughts on “Arriben les quadràntides

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.