Dues llunes al cel?

Així comencen molt correus electrònics i algunes webs sensacionalistes, missatges de xat, grups al facebook i fins i tot premsa de limitat renom. Correus amb asumptes com “27 d’agost: dues llunes al cel” o “mart es veurà com la lluna plena al cel” porten a l’engany total i absolut.

Però com sabem que és fals?

Primer de tot, aquests correus donen unes dades que ens diuen des de quan corren per internet. Ens diuen que mart estarà a tan sols 55 milions de km. Doncs l’última vegada que mart va estar així d’aprop va ser el 2003, concretament el 27 d’agost de 2003. Us sona? Aquesta situació no es repetia des de feia 57.000 anys, i no es tornarà a repetir fins d’aquí a l’any 2287. Així que ja tenim la data.

Però al 2003 mart no es va veure més brillant que una “simple” estrella vermella, així que perquè es veurà com la lluna? Doncs això prové d’una sèrie d’articles que deien que “Mart es veurà a través d’un senzill telescopi com la lluna plena a simple vista“. I si ens mengem unes quantes paraules, ja tenim el titular.

Ni mart es veurà tan gran, ni serà aquest 27 d’agost.

I quan es podrà veure mart? De fet ja és visible a últimes hores de la nit en direcció est, abans que surti el sol. Els planetes exteriors com júpiter, saturn o mart es veuen millor quan estan alineats sol-terra-planeta, es diu que estan en oposició i estan a la mínima distància de nosaltres. La propera oposició de mart serà el 29 de gener de 2010 quan estarà a 99 milions de km de nosaltres; el 27 d’agost estarà a 244 milions de km.

Per tant ja ho podeu fer córrer, és la innocentada de l’any, no hi haurà dues llunes al cel el 27 d’agost!

Més informació a la web de la NASA http://ciencia.nasa.gov/headlines/y2005/07jul_marshoax.htm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.