La lluna més petita de l’any

Els planetes, els cometes, les llunes… no segueixen òrbites perfectament circulars pel cosmos. En més o menys grau, aquests camins són el·lipses, i per això a vegades es pot apreciar el sol i la una mica més grans. Quan és el sol el que està més a prop diem que està al periheli, i quan està més lluny està al afeli. En el cas de la lluna, quan està més a prop està al perigeu i quan està més lluny al apogeu.

Les ocasions que la lluna està al perigeu i a més coincideix amb lluna plena, la premsa se’n fa ressò ja que és apreciable aquest augment de mida i brillantor.

Aquest mes de gener justament hi ha hagut una efemèride doble. Per una banda, el passat dia 5 de gener va ser el periheli, és a dir, el sol estava més a prop i es veia més gran. D’altra banda, ahir va ser l’apogeu, és a dir, la lluna estava al seu punt més llunyà, i va coincidir amb la lluna plena, és a dir, vam tenir la lluna plena més petita de l’any.

En un eclipsi de sol molts hem vist en fotografies que els dos astres protagonistes, el sol i la lluna, tenen les mateixes dimensions. En aquesta coincidència del mes evidentment hi ha diferència, com podeu veure a la foto:

La lluna al perigeu comparada amb el sol 17/01/2014 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 400ASA. 1/250s. Adobe Photoshop CS6.

La diferència és important!! Ara ens falta esperar a quan coincideixi la lluna plena amb el perigeu per a completar la comparativa.

Totes les fotos estan fetes amb el telescopi Skywatcher 80ED i la Canon EOS 60D. En cas de la foto del sol, s’ha utilitzat làmina Baader a l’objectiu. I en el cas de la lluna, la foto es va haver de fer entre núvols, casi que no la vaig poder fer!

 

5 thoughts on “La lluna més petita de l’any

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.