La lluna més petita de l’any

Els planetes, els cometes, les llunes… no segueixen òrbites perfectament circulars pel cosmos. En més o menys grau, aquests camins són el·lipses, i per això a vegades es pot apreciar el sol i la una mica més grans. Quan és el sol el que està més a prop diem que està al periheli, i quan està més lluny està al afeli. En el cas de la lluna, quan està més a prop està al perigeu i quan està més lluny al apogeu.

Les ocasions que la lluna està al perigeu i a més coincideix amb lluna plena, la premsa se’n fa ressò ja que és apreciable aquest augment de mida i brillantor.

Aquest mes de gener justament hi ha hagut una efemèride doble. Per una banda, el passat dia 5 de gener va ser el periheli, és a dir, el sol estava més a prop i es veia més gran. D’altra banda, ahir va ser l’apogeu, és a dir, la lluna estava al seu punt més llunyà, i va coincidir amb la lluna plena, és a dir, vam tenir la lluna plena més petita de l’any.

En un eclipsi de sol molts hem vist en fotografies que els dos astres protagonistes, el sol i la lluna, tenen les mateixes dimensions. En aquesta coincidència del mes evidentment hi ha diferència, com podeu veure a la foto:

La lluna al perigeu comparada amb el sol 17/01/2014 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 400ASA. 1/250s. Adobe Photoshop CS6.

La diferència és important!! Ara ens falta esperar a quan coincideixi la lluna plena amb el perigeu per a completar la comparativa.

Totes les fotos estan fetes amb el telescopi Skywatcher 80ED i la Canon EOS 60D. En cas de la foto del sol, s’ha utilitzat làmina Baader a l’objectiu. I en el cas de la lluna, la foto es va haver de fer entre núvols, casi que no la vaig poder fer!

 

5 thoughts on “La lluna més petita de l’any

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.