John Dobson ens ha deixat

John Dobson, ens ha deixat aquesta pasada nit a l’edat de 98 anys.

John Dobson (1915 – 2014) Credit: Stacey David Severn
John Dobson (1915 – 2014) Credit: Stacey David Severn

Dobson era un astrònom aficionat conegut mundialment pel disseny extraordinàriament genial de muntura per a telescopi que porta el seu nom, la muntura Dobson. Va inventar aquesta muntura a la dècada de 1970, després d’una estada de 23 anys a un monestir de San Francisco. Li encantava l’astronomia, i com que no se’n podia permetre un va tenir la idea d’una muntura molt fàcil de construir i que permet als aficionats disposar de grans telescopis a un preu assequible, fins i tot fer-se’l un mateix.

En veure que l’astronomia era (i és) una afició relativament cara, va decidir fundar la San Francisco Sidewalk Astronomers, és a dir Astrònoms de Carrer. Va ser tal l’èxit tant de la seva muntura com de la seva organització que passava només dos mesos a casa seva, la resta de l’any se’l passava viatjant divulgant.

Actualment, la Sidewalk Astronomers és una entitat de nivell mundial que organitza periòdicament un munt d’activitats, com la ISAN, International Sidewalk Astronomy Night, la Nit Internacional d’Astronomia al Carrer, a la que Astronomia des de l’Empordà hi participa cada any, o el Global Astronomy Month.

Teniu més informació de John Dobson a la seva web http://www.sidewalkastronomers.us/id31.html i a la viquipèdia http://en.wikipedia.org/wiki/John_Dobson_%28amateur_astronomer%29

Descansi en pau.

4 thoughts on “John Dobson ens ha deixat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.