Resultat dels trànsits del pont

No hi ha hagut sort. Aquest podria ser el titular si passem comptes de la caça i captura de trànsits de la ISS per davant del sol i la lluna d’ahir dia 2 de maig. Però no ens endurem un mal sabr de boca, hi ha hagut alguna sorpresa!

Us ho explicava al post Trànsits de la ISS pel pont de maig, on anunciava un trànsit de la ISS per davant el sol a les 11:33 visible al sud de França, i un altre a les 18:03 per davant la lluna que creuava l’Alt Empordà. Com que era dia de pont, vam optar per passar el dia de viatge, pel matí a Pollestres, i a la tarda a Vilajuïga.

Durant tot el dia el cel bastant cerè ens va acompanyar, però tenia trampa! El fort vent no va parar en cap moment, i ens va deixar una mica “trastocats“. I per si fos poc, les dues webs de referència (Calsky http://www.calsky.com/ i Efemérides astronómicas http://efemeridesastronomicas.dyndns.org/) no es posaven d’acord en la zona d’inici del trànsit. Un exemple:

transitos

Com veieu la línia blava de la dreta (Efemérides astronómicas) arriba ben bé al mar, mentre que Calsky (vermell) ni arriba a l’autopista, per tant en teoria des de Pollestres, triat per estar ben bé a la carretera no hauria d’estar dins la zona d’observació. O si?

En un acte de fe, vam muntar igualment, buscant això si algun racó sense vent. Impossible, els telescopis tot i muntar-los arran de terra es movien moltíssim, i ni aguantant els filtres amb les mans per por que surtissin disparats no ajudava. Per postres, alguns núvols emprenyadors van aparèixer durant el moment previst pel trànsit. Entrem dins el cotxe ràpid havent carregat, mirem les poques fotos que vam poder fer… i res 🙁 .

Migdia per La Jonquera amb un bon dinar (i millor companyia) i a la tarda cap a Vilajuïga. El lloc triat era a la N260 just davant del magatzem de begudes Darnés del grup Disbesa (http://www.disbesa.com/ca). Justament pel vent vam demanar amablement i prèvia presentació si ens podríem posar darrera de l’edifici per a parar el vent i molt desagradablement ens van enviar a un cert lloc. Des d’aquí una abraçada i espero que el cartell que us va caure a terra pel vent sigui només un de molts contratemps futurs.

Finalment vam aparcar just davant (fora de la propietat, que encara haurien enviat els mossos…) i en un intent de usar els cotxes com a para-vent vam muntar almenys un dels telescopis. I de nou, apareixen els núvols… Això si, amb bon humor!

IMG_0148_1200x800

Analitzem les fotos, i res de res! Una mostra un cop passades a l’ordinador i amb lleugers retocs…

moon

I avui un cop a casa i en calma, toca revisar les imatges. En les de sol, tot i que mogudes i amb salts espectaculars pel vent, n’hi havia unes de fosques per un núvol inoportú. Una mostra:

IMG_6517

Res de res oi? I si la passem pel Photoshop?

20140502_iss_sol

Ha aparegut la ISS! Just a la part de sota, a la dreta d’un enorme grup de taques ha aparegut el nostre satèl·lit artificial més gran, i a més amb unes dimensions enormes, 51,9″ segons les estimacions!

Increïble com pot canviar la situació, si ahir semblava que entre el vent, l’educació d’alguns, els núvols i altres inconvenients diversos havia estar una mala jornada, ara si que puc dir que ha estat un èxit! A veure la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.