Què hi ha d’interessant aquest desembre?

Comencem el mes amb cels clars, moltes hores de nit i fred, en teoria el millor panorama per a gaudir de l’astronomia! Cert és que la fred no és el més agradable, però un aire fred i quiet el el millor per aconseguir cels transparents i imatges detallades, tant a través del telescopi com a simple vista o fotografia. I què podrem veure?

Primer de tot el sol, ja que el 21 de desembre a les 11:44 hora d’aquí serà el dia més curt de l’any, l’anomenat solstici d’hivern. No coincideix en Nadal exactament, i és que aquesta és una celebració pagana que es feia abans de l’arribada del cristianisme, i amb allò de tapar les festivitats i celebracions “heretges”… doncs aquí la van posar.

I quan no hi hagi sol… potser hi haurà estels fugaços! El desembre és el mes de dues pluges d’estrelles a tenir en compte, les gemínides i les úrsides, més conegudes les primeres que les segones.

Gemínides del 2015
Gemínides del 2015

Les gemínides tenen el pic els dies 13-14 coincidint amb la lluna plena (el 14). A més la terra passarà per una zona de rastres antiga, pel que es preveu poca activitat visible. Però no desistiu!!

En quant a les úrsides, tenen un pic que només dura unes 12 hores, centrat sobre les 10h (hora de Catalunya) del dia 22 de desembre, bo per Amèrica, però no per nosaltres. Atents la nit anterior (la del 21-22)! Com que el radiant és circumpolar, es poden veure tota la nit, però el millor moment (per alçada i per lluna) serà al voltant d’una hora abans de començar a fer-se clar. S’espera un màxim de 10 meteors/hora, però alguns anys (1945, 1986 i 1993) hi ha hagut pics de fins a 50.

I finalment atenció amb les efemèrides de la lluna, n’hi ha un piló! Per cert, vau veure ahir la lluna sota venus?

20161201_lluna_venus_01

Més imatges a Ho heu vist? La lluna i venus al cel

 • la fina lluna creixent es troba a uns a uns 10 ° per sobre de Mercuri en el crepuscle l’1 de desembre.
 • el dia 2 la lluna per tota de venus uns 8º, i el dia 3 uns 7º per sobre.
 • l’endemà, la mitja lluna penja al voltant de 6 ° a sota-dreta de Mart.
 • el dia 5 es 7° a l’esquerra superior de Mart.
 • la nit al desembre 12-13, la nit abans que sigui lluna plena, ocultarà Aldebaran (visible a Europa occidental i tots els Estats Units amb excepció d’Alaska).
 • estarà a 4 ° a sota i a la dreta de Regulus a la matinada del 18 de desembre.
 • la lluna minvant es troba a només uns pocs graus sobre Júpiter el 22 de desembre, amb Theta (θ) Virginis (mag. 4) entre els dos
 • al matí següent la Lluna forma un triangle bastant compacte amb Júpiter i Spica.
 • al matí de 27 de desembre que la lluna penja 4° o 5 ° per sobre de Saturn
 • el dia 28,  gairebé imperceptible en un cel encara més brillant, estarà a la part inferior esquerra de Saturn.

Respecte els planetes, tenim els 5 brillants disponibles, anem-los a repassar:

 • mercuri es troba a l’oest després de la posta de sol seguint l’astre res. Arribarà a la seva màxima elongació el dia 10, amb magnitud -0,5. El 14 de desembre tindrà una fase del 60% i un diàmetre de 7″, i arribarà a magnitud 0 el dia 17, quan ja serà gairebé impossible de veure per la llum del sol.
 • venus està imponent a l’oest, a 24º a principis i 34º d’altura a la posta de sol a finals de mes. Brilla a magnitud -4.4, incrementant el diàmetre de 17″ a 22″ mentre la fase es redueix del 68% al 56%. Intenteu mirar-lo a través del telescopi, és impressionant!
 • mart disminuirà la brillantor, de magnitud +0,6 a +0,9, relativament a prop de venus. Serà difícil apreciar detalls amb només 6″ de diàmetre
 • júpiter es troba a la constel·lació de la Verge, surt sobre les 2:30h a principis de mes, sobre la 1 a finals. Es mantindrà a magnitud -1.9 i un diàmetre de 31-35″. A finals de mes passarà  pel meridià just a la sortida de sol.
 • saturn estarà en conjunció amb el sol el 10 de desembre, pel que no serà visible en tot el mes. De totes maneres, per Nadal, sortirà una hora abans que el sol, i encara podríem tenir una oportunitat de veure’l difícilment, magnitud +0,5.
 • urà està a Peixos cada dia més alt. Més detalls de com localitzar els planetes més exteriors a SkyandTelescope.com/urnep.
 • neptú manté la magnitud 8 a Aquari i serà ocultat per la lluna el dia 6, però només serà visible des dels Estats Units.

screenshot-2016-12-02-at-09-20-12

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.