10 de febrer: eclipsi penumbral de lluna

Us ho avançàvem al post del mes de febrer, el proper divendres dia 10 de febrer es produirà un eclipsi penumbral de lluna, visible des de casa nostra! Sempre que el temps ho permeti és clar… (i de moment no té bona pinta).

Primer de tot, què és un eclipsi penumbral?

Un eclipsi (en català acaba en “i”, en castellà en “e”) de lluna es produeix quan el sol, la terra i la lluna (en aquest ordre) queden perfectament alineats; així doncs, la ombra de la terra bloqueja la llum del sol que va cap al nostre satèl·lit i aquest s’enfosqueix. 

http://www.astronomiaenchile.cl
http://www.astronomiaenchile.cl

En alguns casos l’alineament no és del tot perfecte i es poden produir eclipsis parcials (només una part de la lluna queda ocultada) o penumbrals, on la lluna passa per la penombra i només es pot apreciar un lleuger descens de la brillantor. I quan dic “lleuger”, és que a penes es pot veure!

Un exemple del darrer eclipsi penumbral que es va poder veure des de casa nostra:

Eclipsi penumbral de lluna 18-19/10/2013 - Palafrugell. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 100ASA. 1/500s cada una. Adobe Photoshop CS6.

Si igualment teniu ganes de veure’l, aquí teniu unes dades que heu de tewnir en compte:

  • Inici P1: 23:34h (hora local)
  • Màxim: 01:43h
  • Fi P4: 3:53h

Com podeu veure quedem ben bé al mig de la zona de visibilitat, per tant tenim tota la nit! A més essent de divendres a dissabte pot fer més agradable l’observació.

I com en anteriors edicionsemetrem l’eclipsi íntegrament en directe! A partir de les 23:00 us oferirem des de Palafrugell i en diversos telescopis la opció de veure en directe aquest eclipsi en temps real a través de Youtube, i en HD!

Finalment només recordar-vos que no cal cap mena de protecció per a poder contemplar eclipsis de lluna (pels de sol sí!), només cal que ens abriguem bé, tenir a mà uns prismàtics o telescopi (tot i que a simple vista també s’hauria de veure), estar còmodes i sobretot que els núvols ens respectin!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.