Trànsit de mercuri – 11 de novembre

El proper dilluns 11 de novembre el planeta mercuri passarà per davant del sol. No és un fet habitual, però tampoc estrany, en aquest segle XXI se’n produeixen 16, dels quals 8 són visibles des de Catalunya. Anem a preparar-nos!

Un trànsit planetari es produeix quan un planeta passa per davant del sol, o com es diu tècnicament creua el disc solar. Això només pot passar amb Mercuri i Venus, que són planetes amb òrbites més properes al sol que la terra. Els de Venus són molt rars, es produeixen en cicles de 190 i 8 anys aproximadament, és a dir, 190-8-190-8… i el proper no el tindrem fins el 2117.

En canvi els de Mercuri segueixen uns cicles més irregulars, d’entre 3 i 12 anys. El darrer visible des de Catalunya va ser el 2016 i el futur serà el 2032. I el proper dilluns 11 toca!

ATENCIÓ!! Qualsevol intent d’observar el sol ha de ser efectuat amb el màxim de precaució i amb material adequat. Ulleres de sol, radiografies, cintes magnètiques i altres mètodes casolans poden causar lesions irreversibles als ulls. Cal usar filtres específics o mètodes indirectes com la projecció. (Diferents formes d’observar el sol amb telescopi)

Imatge cortesia de Xavier M. Jubier

Aquest trànsit serà visible a Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia oriental. En veurem el principi i gran part fins que el sol es pongui, i tindrà una durada total de 5 hores i mitja:

  • Primer contacte: 13:35:17. Mercuri comença a ser visible davant del sol.
  • Segon contacte: 13:36:59. Tot mercuri davant del sol
  • Màxim: 16:19:23.
  • Posta de sol: 16:31:50.
  • Tercer contacte: 19:02:19. No visible.
  • Quart contacte: 19:04:00. No visible.

Per tant tenim la sobretaula i tarda del dilluns dia 11 ben ocupada!

I com es veurà?

Mercuri és molt petit, molt més que la terra, i estant a uns 100 milions de km encara més! El sol està a uns 150 milions de km, o 150.000.000 km), i el sol és gran, molt gran! Per tant el que veurem serà un puntet que creua el sol, com es veu en aquesta simulació:

Efectivament, el punt del mig és mercuri! https://www.osae.info

Des d’Astronomia des de l’Empordà l’emetrem en directe per internet des de Palafrugell, sempre que els núvols ho permetin! Estigueu atents a la web i a les xarxes socials per a més detalls, estarem en directe des de les 13:00!

Si voleu seguir-lo des de casa vostra, preneu nota! Podeu usar aparells de projecció com el Solarscope, o ulleres amb filtres solars com els Baader:

Observació del sol des de Palafrugell.
(C) Astroempordà 2011
Aquest serà l’equip per a la retransmissió en directe: telescopi SkyWatcher ED80, Canon EOS 60D, i en paral·lel Tair 3C sobre càmera ASI 120MC.
(C) Astroempordà 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.