Supernova a la galàxia M82

Una supernova de sorpresa ha aparegut aquesta setmana la galàxia irregular M82, situada a la Ossa Major. Ofereix una brillantor al voltant de la magnitud 11, amb un color blanc-ataronjat. I sembla que encara aguantarà, fins i tot pot ser que augmenti de brillantor en les properes dues setmanes.

Es tracta d’una supernova del tipus Ia. S’origina quan una nana blanca, una estrella de la massa similar a la del sol que ja ha consumit el seu combustible, capta material d’una estrella propera i es torna inestable.

Supernova SN 2014J a M82. 23/01/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Càmera QHY8L. 7 x 300 " = 35 minuts. Maxim DL 5 Pro (guiat), EZcap (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).

Aquesta foto és un retall de la foto que teniu més avall. Està feta des de l’observatori Can Duran de Palamós, amb un telescopi Takahashi FSQ 106mmØ i la recent estrenada càmera QHY8L. He promitjat 7 imatges de 5 minuts d’exposició (els núvols no van donar més temps!) amb 20 darks, sense flats.

M82 és una galàxia bastant propera, a uns 11-12 anys llum de distància; es mostra de costat mostrant bandes de pols i un centre brillant mostrant zones de formació d’estrelles massives. La supernova es troba justament a un dels braços, relativament allunyada del centre. Es va detectar el dia 5 de gener per K. Itagaki de Yamagata, Japó amb una magnitud al voltant de 17 i ha anat augmentant de brillantor exponencialment la nit del 14 al 15 de gener. Va rebre el nom de la supernova 2014J un cop confirmada la seva naturalesa . Al principi va ser pel preliminar J09554214 PSN designació 6.940.260 .

M82 és fàcilment localitzable a partir de les 19:00 al cel del nord-est des de Catalunya, a més tenim la sort que la lluna surt molt més tard (avui dissabte a les 2:20h).

L’expert en supernoves Robert Quimby ha calculat una corva de llum que podria fer arribar el màxim de llum a una magnitud de 10,5 al voltant de 2 de febrer.

Galàxies M81 i M82 amb supernova 2014J 23/01/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Càmera QHY8L. 7 x 300 " = 35 minuts. Maxim DL 5 Pro (guiat), EZcap (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).

Aquesta supernova es considera la més propera des de la supernova 1987A a la Gran Núvol de Magallanes. De fet SN 1993J a M81 (l’altra galàxia de la foto) estava essencialment a la mateixa distància, i les dues posteriors supernoves, SN 2004am i SN 2008iz es van produir dins de la pròpia M82.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.