La pluja d’estrelles de les perseides ja és aquí

Com cada any, puntual ala seva cita, les llàgrimes de Sant Llorenç, també conegudes com la pluja d’estrelles de les perseides fan acte de presència.  Aquest any, a més tenen un al·licient planetari, i és que com ja us he anat enunciant els darrers dies, a la posta de sol tenim la conjunció entre els planetes mart, saturn i venus, amb la companyia complicada de veure de mercuri. Aquests són visibles des de la posta de sol fins les 22:30h aprox.

Quan els planetes se’n van,  és quan la pluja de meteors Persèids comença. De les 22:00h hores fins a la matinada, els meteors creuen el cel de forma espectacular.

La pluja de meteors Perseides és causada per les deixalles del cometa Swift-Tuttle. Cada 133 anys el cometa genera la seva enorme cua a través del sistema solar interior i deixa rere seu un rastre de pols i grava. Quan la Terra passa a través de la runa, les partícules que ela formen colpegen l’atmosfera a 140.000 quilòmetres per hora i es desintegren a altes temperatures formant l’estel fugaç. Aquestes Perseides s’anomenen així perquè sembla que surtin de la constel·lació de Perseu. Aquesta constel·lació es pot veure en direcció nord – nord-est, sota Cassiopeia (forma com una mena de W). Com que surten de Perseu, la millor direcció per veure-les és com més lluny d’aquesta constel·lació millor, així els veiem de costat i l’estela que deixen és més llarga (i per tant, es veuen millor).

Mapa de les Perseides

La cua de deixalles del Swift-Tuttle tan gran, que la Terra tarda setmanes en passar pel seu interior. De fet, estem en la perifèria ara, i alguns observadors ja n’han pogut veure alguns a la tarda-nit. El degoteig es pot convertir en un torrent entre les nits del 11 al 13 d’agost quan la Terra passa a través del centre del rastre de runa.

2010 és un bon any per a les Perseides perquè la Lluna no serà present des de la mitjanit fins l’alba els dies de major activitat.

A mesura que Perseu vagi guanyant alçada i avança la nit, la taxa de visibilitat de meteors augmentarà. Per hores, el millor moment per observar és durant les hores més fosques abans de l’alba el matí del divendres 13 d’agost, quan es poden arribar a veure dotzenes de Perseides per hora.

Per obtenir els millors resultats, allunyi’s de les llums de la ciutat. En la foscor del camp es multiplica la taxa de meteors visibles entre 3 i 10 vegades. Un cel fosc bo fins i tot millorarà la visió de l’alineació planetària, i permetrà veure millor els tènues Mart i Saturn. L’arc de la Via Làctia sobre una muntanya ofereix l’escenari perfecte per a una pluja de meteors.

A la nostra província ja hi ha diverses activitats programades per a poder veure l’espectacle de les llàgrimes de Sant Llorenç. L’Escola Vedruna de Palamós les contemplarà a la casa de colònies Mas Suro (Cartellà) el proper dimecres dia 11 amb alumnes des de 5è de primària a 2n d’ESO. De cares a activitats públiques, ADK, Associació per a la Difusió de la Kultura juntament amb l’Agrupació Astronòmica de Girona (www.astrogirona.com) organitzen a l’ermita de Sant Maurici a Caldes de Malavella una observació pública el proper dijous 12, així com Astronomia des de l’Empordà (www.astroemporda.net) també el mateix dijous i  el diumenge 15 a la platja de Castell de Palamós , activitat oberta al públic i gratuïta. De cares a divendres, Astrobanyoles (http://astrobanyoles.org/, Agrupació astronòmica de Banyoles) organitza una trobada al Pla de Martís (Pla de l’Estany) a partir de les 21:00h.

Part de l’informació extreta de http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/05aug_perseids/

4 thoughts on “La pluja d’estrelles de les perseides ja és aquí

  1. Bones, sóc un adicte a la seva web! Felicitats és molt interessant. Volia preguntar-li si divendres i dissabte per la nit des de la platja de Castell es podrà veure la pluja d’estels? Fitor pot ser també un bon lloc d’observació?

  2. Poder, es poden veure, però no hi ha res organitzat. El més important és un lloc fosc, sigui Castell o Fitor o algun altra lloc. Es preveu una “bona” activitat ben bé fins a principis de la setmana entrant

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.