Observació de les perseides 2010

L’activitat programada pel dijous 12 d’agost no podia estar més envoltada de tensió, sobretot meteorològica. Després d’un matí assolellat, vam passar a una tarda ennuvolada que va donar pas a un vespre tremendament  tempestuós. Tot feia pensar que les activitats d’observació de les perseides haurien d’aunular-se, però la fe va fer acte de presència, i entre les 23:00 i les 00:00 el cel es va destapar i no vaig evitar anar a la platja de Castell (Palamós), no sense abans avisar a alguns companys d’afició, dels que Marc Heras es va presentar uns 15 minuts després.

A l’aparcament hi havia uns 8 -10 cotxes, i d’altres que anaven arribant, i amb algun observador equipat amb tumbona ja gaudint de l’espectacle. En arribar pregunto en veu alta si se’n havia vist alguna, i algú em respon “Ja en porto 3!!“. Des d’aquí una salutació!

Ens desplacem a la platja i efectivament diversos grups de gent repartits i gaudint del cel per tota la platja, en total potser unes 30 persones comptant el degoteix. Durant tota l’estona un fort vent va fer acte de presència fent baixar la temperatura substancialment i que va fer que no muntés el telescopi. Observacionalment, el cel encara tenia algun núvol que va desaparèixen en pocs minuts, deixant una visió excel·lent de la via làctea, la brillantor de les estrelles i el cel negre encara feien més espectaculars els meteors, sobretot ràpids i fins, amb alguns bòlids amb estela cada 10-15 minuts. Per a fer-ho més poètic, sobre el mar, al fons, alguns núvols ens mostraven un espectacle de llamps durant tota la nit.

Un cop a la sorra, muntem les càmeres i a gaudir del cel. Com en d’altres ocasions, no en vam fotografiar ni una (!!!), però l’activitat va ser elevada. Durant tota la nit la tasa horària (THZ) es va establir en uns 10-20 meteors/hora, amb un pic sobre les 2:00 de 50-60 meteors/hora. Vam donar per acabada l’observació sobre les 3:00 ja que la fred ja feia bastant insuportable l’observació. Sobre les 3:30 el cel ja tornava a estar completament tapat de nou, imposibilitant de nou l’observació.

Tot i no podem mostrar-vos les nostres imatges de meteors, us recomano que us passeu per la web Space Weather al seu apartat de fotos d’estels fugaços (http://www.spaceweather.com/meteors/gallery_12aug10.htm) on observadors de tot el món van tenir més sort.

Ara sobretot recordeu, que durant tot el cap de setmana (si el temps ho permet) se’n podran veure, i finalment, abrigeu-vos!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.