Observació del trànsit de venus: un èxit!

Les previsions meteorològiques i el lloc donaven totes les condicions perquè el trànsit es pugués seguir perfectament, però ja sabem que a vegades no n’hi ha prou! Avui, però ha estat un gran dia, i hem pogut seguir el trànsit perfectament, un èxit.

Al voltants de les 5:30 del matí al punt d’observació situat a un dels aparcaments de la platja de Pals ja hi havia un bon nombre d’observadors i curiosos amb el material a punt, i alguns que anaven arribant de mica (s’ha de dir que el despertador m’ha jugat una mala passada i gairebé no arribo…), fins el punt de ser una trentena de persones de diverses ubicacions, com Palafrugell, Palamós, Girona, Sabadell, Barcelona o inclús Viscaia!, amb diversos telescopis, prismàtics, ulleres solars i càmeres, moltes càmeres de tot tipus a punt per a captar l’últim trànsit de venus en 100 anys. D’entre el grup d’Astronomia des de l’Empordà, un telescopi C8 amb filtre Baader i un refractor 80 ED amb filtre H-alpha Lunt, acompanyat de 5 càmeres amb diversos teleobjectius, un Solarscope i diverses ulleres solars, agraïnt als companys Marc Heras i Kilian Rico la seva col·laboració.

Preparats pel trànsit de Venus 06/06/2012 - Pals, Girona. Observació del trànsit de Venus a les 6:08

El cel ha acompanyat, tot i que amb matisos. Pel sud es veien núvols amenaçadors, i per sobre el mar una fina capa semblava que no ens deixaria veure els primers minuts, tal i com ha estat. A les 6:12 el sol ja hauria de sortir, però  no ha estat fins 3-4 minuts més tard que l’hem pogut començar a veure. Venus es trobava a la part superior del disc solar, pel que a les primers fotos ja ha estat possible veure’l. L’ambient s’ha animat de cop, els diversos assistents han anat passat de telescopi en telescopi.

El sol sortint amb venus ja visible a la part superior dreta del disc. Foto: Marc Heras
El sol sortint amb venus ja visible a la part superior dreta del disc. Foto: Marc Heras

Aquesta foto de Marc Heras, la primera que vam podem fer del trànsit, ha estat publicada a Espai Terra del dia 6 de juny i seleccionada com a una de les millors fotos del trànsit pel grup de facebook Astronomy now. Felicitats Marc!

Algun núvol “juganer” feia que en moments no es veiés justament la zona on estava venus, però en tot moment l’hem pogut seguir. Dels nostres equips, finalment hem destinat el Skywatcher 80ED amb filtre H-alpha per a observació visual, mentre que el C8 amb làmina Baader ha anat destinat a fotografia. També hem aproritat la pantalla de la Canon EOS 500D per a observació, incús alguns per a fotografiar la pantalla :).

Trànsit de Venus 4 06/06/2012, 6:41am - Pals, Girona. Celestron C8 f/10. Filtre Baader. Canon EOS 500D. 1/125 1600ASA. Sense processat. Publicada a 8TV, TV3, TVE1, La2, Diari de Girona, El Periódico de Catalunya i Diari Ara. http://www.astroemporda.net/publicacions/

A grans augments la turbulència atmosfèrica es feia molt palesa i per a fer fotos puntuals realment ha estat difícil d’enfocar. A les 6:37 aproximadament s’ha produït el tercer contacte, és a dir, venus ja començava a sortir del disc solar, just quan alguns núvols han fet acte de presència, per  a marxar poc després, amb el que ens ha donat temps a observar el quart contacte, quan venus ja ha sortit completament i s’ha tornat invisible per a nosaltres.

 


Visió a velocitat real a través del telescopi del trànsit

Trànsit de Venus amb ocell 2 06/06/2012, 6:29am - Pals, Girona. Carl Zeiss Jena Prakticar 4/300 sense filtre. Canon EOS 500D. 1/3200 100ASA. Sense processat.

Ara feina a triar i processar les fotos, algunes ja les podeu torbar al nostre facebook https://www.facebook.com/astroemporda

EDITAT 10/06/2012:  També podeu veure les millors fotos del trànsit a la galeria Sistema solar.

I a la premsa!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309