Pas de l’Estació Espacial Internacional (ISS)

D’entre totes les llums que es poden veure al cel a simple vista, si descartem les estrelles, els estels fugaços, els avions i la mateixa contaminació lumínica, encara tenim una altra llum a veure: els satèl·lits artificials. Avui era un dia especial epr a veure’n un, el més gran de la història, la ISS.

Fa uns mesos us parlava dels satèl·lits artificials Iridium. Sovint, al cel de nit podem veure alguns satèl·lits artificials, que es confonen amb estrelles però que es mouen a velocitat d’avions (l’única diferència és que no tenen llums intermitents). A part dels Iridium, l’altra llum artificial fàcilment visible al cel és l’Estació Espacial Internacional (International Space Station, ISS). Aquesta enorme construcció és un centre d’investigació espacial que orbita la terra a uns 360-380 km d’altura, en el que es coneix com a òrbita terrestre baixa. Medeix 108m de llarg i 88 d’ample (una mica més curt i més ample que un camp de futbol), i pesa 415 tones de pes.  (més info: wikipedia).

Quan la ISS passa damunt d’una zona geogràfica, és fàcilment visible, ja que reflexa la llum del sol, a vegades més que la més brillant de les estrelles. Avui ha estat un d’aquests dies. Degut a la seva posició, la posició del sol i la posició dels seus panells solars, avui la ISS passava per damunt de Palamós a una magnitud de -3,6 (júpiter avui tenia magnitud -2,8, com més baixa és, més brilla), i evidentment, no m’he pogut estar de fotografiar-la. El lloc escollit, la Pineda de’n Gori, entre la platja de la Fosca i la platja de s’Alguer, ambdues a Palamós. La ISS passava entre SE i SW, per tant unes vistes al mar eren excel·lents.

ISS a s'Alguer 27/10/2010 - Pineda de'n Gori, Palamós. Canon EOS 400D a 800ISO. Falcon fisheye 8mm f/5.6. 260s d'exposició. Retocs finals amb Adobe Photoshop CS4. Magnitud màxima: -3,6. Publicada a TV3: http://www.tv3.cat/videos/3180590

He fet servir la Canon EOS 400D amb l’objectiu ull de peix Falcon 8mm a f/5.6. Han estat 4:20 minuts d’exposició, el temps que ha tardat la ISS en aparèixer per l’horitzó i esvair-se a la constel·lació del pegàs. Noti’s la contaminació lumínica, corresponent a Palamós, les barques a la pesca del calamar i la via làctea, que es pon per sagitari.

Per a poder saber quan es pot veure la ISS i altres satèl·lits artificials, només cal que visiteu el web Heavens Above (www.heavens-above.com). Entreu a la seva base de dades, seleccioneu país, entreu la població i tindreu una llarga llista per a estar al corrent dels passos de la ISS i d’altres satèl·lits com els Iridium. Ara ja no teniu excusa!

EDITAT 28/10/2010. La foto ha estat publicada al programa Espai Terra de TV3, a la secció final de fotografies. Vídeo: http://www.tv3.cat/videos/511149

La ISS a l'Espai terra 28/10/2010 - Espai terra, TV3. Pas de l'Estació Espacial Internacional (ISS) a la secció de fotos del final del programa. Video: http://www.tv3.cat/videos/3180590

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.