Eclipsi parcial de sol a l’alba

El proper dimarts 4 de gener es produeix un dels fenòmens de la natura que més ha captivat al llarg de la història: un eclipsi de sol. I aquest el podrem veure des de casa nostra, essent l’Empordà el  lloc de la Península Ibèrica en millors condicions.

Eclipsi de sol en la sortida de sol (c) Photo Maldives 22/07/2009
Eclipsi de sol a l'alba (c) Photo Maldives 22/07/2009

Els eclipsis de sol es produeixen quan la lluna se situa exactament en línia entre el sol i la terra. Això només pot passar en lluna nova, i a més la lluna ha d’estar en una posició anomenada node, ja que la seva òrbita està inclinada i no sempre està en aquesta posició (si no hi hauria un eclipsi de sol cada mes!). A vegades aquest alineament no és perfecte i es produeixen eclipsis parcials, és a dir, la lluna tapa un troç del sol. Tenim la gran sort que estem en una ubicació a l’univers en que les matemàtiques i les proporcions ens són favorables, ja que el sol és 400 vegades més gran que la lluna, però està exactament 400 vegades més lluny, i sembla que tinguin la mateixa mida. En el cas que l’alineament fos perfecte i a més estiguéssim al lloc del planeta adequat, tindriem un eclipsi total de sol, i el dia es faria nit per uns minuts.

L’eclipsi del 4 de gener serà parcial, no hi haurà cap lloc al planeta on el sol quedi completament tapat, i a més es produirà entre les 7:51 i les 10:20 (hora prevista a l’Empordà), però el sol no sortirà fins les 8:15, així que a l’alba tindrem el sol eclipsat en un 20%.  El màxim d’aquest eclipsi està calculat en un 53% a les 8:57.

Zona de la terra on es veu l'eclipsi de sol
Zona de la terra on es veu l'eclipsi de sol, com més al nord més part del sol quedarà oculta

Un eclipsi de sol és una bona ocasió per a mirar el sol, però comporta riscos. Mirar el sol directament és perillós pels nostres ulls, de tal forma que podria causar-nos lesions en forma de cremades internes incurables a la retina. No és que sigui perillós mirar el sol durant un eclipsi, sinó que és perillós mirar el sol! Per a fer-ho de forma segura cal usar mètodes com la projecció, mirant el sol de forma indirecte projectat a una pantalla o paret, o els filtres solars específics, com els que teniu comentats en aquest article. Ulleres fosques, radiografies, cintes magnètiques no serveixen i correm el perill que les lesions siguin fins i tot pitjors, ja que es poden produir les cremades sense adonar-nos fins al cap d’unes hores. Les làmines de protector de soldadura serveixen, sempre i quan estiguin en perfecte estat i siguin de qualitat.

Astronomia des de l’Empordà no es podia perdre aquesta efemèride i organitza una observació pública i gratuïta per a poder veure aquest eclipsi. Serà a la terrassa de l’hotel El Far, al costat del Far de Sant Sebastià, a Llafranc (Palafrugell). Tindrem telescopis preparats per a poder fer un seguiment segur, i a més hi haurà ulleres específiques per observar el sol a disposició dels que vulguin acostar-se. Com que el sol no sempre surt a la mateixa hora a tot arreu, tenim el gran avantatge que en tota la península, el primer lloc per on es veurà el sol serà justament allà; això sumat a l’altura de la ubicació, 130 m sobre el nivell del mar i les excel·lents vistes fan de Sant Sebastià un lloc ideal. (En tot l’Empordà es podrà veure de forma excel·lent, sobretot, busqueu un lloc per on es vegi sortir el sol pel mar).

Us convidem a tots a assistir-hi dimarts dia 4 de gener de 2011 a partir de les 8:00h del matí (us recomanem ser-hi abans per a no perdre-us la sortida del sol. També us podeu apuntar a l’esdeveniment via Facebook. Per a saber la ubicació exacta podeu visitar el següent enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.